Tijdelijke werkloosheid piekt

Liefst 176.223 arbeiders waren in november een of meerdere dagen tijdelijk werkloos. Dat is bijna de helft meer dan het al hoge cijfer van oktober en ook ruim de helft meer dan het aantal van november 2007. Het gaat om het hoogste cijfer dat al genoteerd werd buiten de wintermaanden. Dat schrijft De Tijd vandaag.

2 januari 2009

Delen

In de winter jaagt het weerverlet voor arbeiders in de bouw het aantal tijdelijk werklozen steeds omhoog. In de RVA-databank, die tot begin 2000 teruggaat, zijn daardoor enkele wintermaanden te vinden met nog meer tijdelijk werklozen. De RVA-statistieken laten slechts met zes maanden vertraging toe een onderscheid te maken tussen de verschillende soorten tijdelijk werklozen: economisch werklozen, technisch werklozen en bouwarbeiders met weerverlet.

Maar buiten de drie wintermaanden is het cijfer van november 2008 het hoogst van dit decennium. Het aantal tijdelijk werklozen in oktober was met 118.510 al erg hoog voor oktober. Het cijfer voor november ligt nog eens 48,9 procent hoger.

Alle categorieën

Het is volgens De Tijd zeker dat in december een nieuwe piek volgt. Bedrijven sluiten tijdens deze eindejaarsperiode massaal hun deuren. Misschien wordt zelfs het absolute record voor tijdelijk werklozen 'alle categorieën samen' gebroken. Dat staat nu op februari 2002, met 211.407 werklozen.

(24/12/2008)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.