Thuiswerken
Vorige

1 van 277

Volgende
Volgend artikel:

Afwezig door ziekte: 1 op 3 Belgen niet. Welke sectoren het meest?

Thuiswerker An: 'Ik heb nog nooit een controleur aan de deur gehad'

"Ik heb niet lang moeten nadenken toen mijn werkgever voorstelde om af en toe thuis te werken" (An Van Landeghem)
Drie uur per dag. Zoveel tijd wint An Van Landeghem (27) als ze thuiswerkt. Zo kan ze niet alleen meer werken, maar heeft ze ook meer tijd voor familie en vrienden, klinkt het enthousiast.
Ann Van Landeghem werkt van thuis
"Ik heb niet lang moeten nadenken toen mijn werkgever voorstelde om af en toe thuis te werken" (An Van Landeghem)

An werkt ondertussen een half jaar bij het consultancybedrijf PricewaterhouseCoopers en ze doet dat meestal één dag per week van thuis uit. Haar kantoor ligt in Brussel, maar zij woont in Bredene. "Als ik naar Brussel wil, moet ik hier ’s morgens om kwart over vijf vertrekken om de files te vermijden. Ik heb dus niet lang moeten nadenken toen mijn werkgever voorstelde om af en toe thuis te werken."

Voordelen

Voor An heeft het thuiswerken alleen maar voordelen. Geen files, geen uitlaatgassen, geen afleiding. Via een beveiligd netwerk krijgt ze toegang tot alle servers van het bedrijf en iedereen die belt naar haar vaste telefoon op kantoor wordt automatisch doorgeschakeld naar haar gsm. Bovendien staat ze via Sametime – een soort Facebookchat voor serieuze mensen – continu in contact met haar collega’s in Brussel.

"Natuurlijk is het niet slecht om af en toe op kantoor aanwezig te zijn, zodat je ook eens face-to-face met elkaar kan praten", weet An, al is ze ervan overtuigd dat rinkelende telefoons en bellende collega’s op de achtergrond nefast zijn voor de concentratie. Thuis heeft ze een aparte werkplek waar ze in alle rust aan de slag kan gaan. "Mijn bureau is sober ingericht, als een echte werkomgeving. Ik dwing mezelf ook om met niks anders bezig te zijn wanneer ik daar zit."

Wantrouwen

Dat de meeste werkgevers nog een beetje wantrouwig staan tegenover thuiswerk, kan An begrijpen. "In mijn geval lag thuiswerk voor de hand, ook omdat ik veel projectmatig werk. Ik moet zorgen dat ik tijdig klaar ben, dat ik deadlines haal. Aan het resultaat kan mijn werkgever zien of ik er de nodige tijd aan besteed heb."

Verder dan dat gaat de controle niet. "Er heeft nog nooit iemand voor de deur gestaan om te controleren of ik wel aan het werken ben", lacht An. "Het is normaal dat zoiets een beetje tijd nodig heeft, maar ik ben er zeker van dat thuiswerk steeds meer ingeburgerd zal raken. De generatie die er nu aankomt, hecht er veel belang aan."

(mo)       

28 oktober 2010
Anderen bekeken ook