Thuiswerkdag op donderdag 20 september 2018

De meest duurzame en aangename kilometer is de kilometer die je niet hoeft af te leggen. Thuiswerk vormt een ideale remedie tegen de dagelijkse files én geeft een boost aan de work-life-balance. Niet alleen voor werknemers, maar zeker ook voor werkgevers opent thuiswerken perspectieven.

24 augustus 2018

Delen

thuiswerken

Hoewel thuiswerk een efficiënte remedie is tegen files en ook op menselijk vlak tal van voordelen biedt, wordt het nog te weinig als oplossing in de mobiliteitsdiscussie naar voren geschoven. Daarom zijn Netwerk Duurzame Mobiliteit, Mercuri Urval, Pami, Redactiebureau Palindroom en SD Worx de campagne Thuiswerken werkt gestart, om werkgevers te stimuleren om thuiswerk te incorporeren binnen hun bedrijf. Orgelpunt van de campagne wordt de nationale thuiswerkdag van donderdag 20 september tijdens de Week van de Mobiliteit.

De organisatoren roepen andere werkgevers op om die dag zo veel mogelijk mensen thuis te laten werken. Hopelijk sluiten veel werkgevers zich aan bij deze oproep en kan zo het bewijs geleverd worden dat thuiswerk wel degelijk (gedeeltelijk) de files kan oplossen.

Structureel thuiswerken

Thuiswerk wordt vaak naar voren geschoven als oplossing bij treinstakingen, sneeuwval of andere calamiteiten. Maar waarom zou thuiswerk enkel bij die uitzonderlijke situaties een oplossing zijn? Waarom niet thuiswerk structureel binnen het bedrijf incorporeren en de werknemers toelaten om elke week één of meer dagen thuis te werken.

Structureel thuiswerk komt niet alleen de mobiliteit ten goede, het biedt ook nog veel andere voordelen. Niet alleen voor de werknemer, maar zeker ook voor de werkgevers: minder ziekteverzuim, minder verloop, hogere concentratie, meer potentiële kandidaten bij vacatures, besparing op de bureauruimte enzovoort...

In veel bedrijven is er echter nog steeds een vorm van drempelvrees om medewerkers meer ruimte en vrijheid te geven om zelf te bepalen waar en wanneer men werkt (controleverlies). "Als je het niet geregeld krijgt, of er is misbruik, of je ziet er problemen door ontstaan, dan zegt dat meer over de kwaliteit van het leiderschap dan over thuiswerken zelf", meent Wout Van Impe, Group Director van Mercuri Urval. "En uiteraard gaat dat niet voor elke job en elke context, maar wel veel meer dan waar het vandaag gedaan wordt. Pragmatisch boerenverstand is een voldoende basis om voor elke context aan te voelen wat zinvol is en wat niet. Organisaties met een degelijk niveau van leiderschap, hebben hoegenaamd geen probleem of “issue” met thuiswerken. Het is daar gewoon geen topic."

Thuiswerkgever

De organisatoren willen in de slipstream van de campagne ook een poging doen om een nieuwe term te lanceren. Om een werkgever aan te duiden die structureel thuiswerk toelaat binnen zijn bedrijf, lanceren zij de term Thuiswerkgever. Door er een naam aan te geven, willen zij aantonen dat thuiswerkgevers geen uitzondering meer zijn en dat thuiswerk hoe langer hoe meer deel uitmaakt van de werkende maatschappij. De organisatoren hopen dat de term frequent genoeg gebruikt zal worden om later opgenomen te worden in Van Dale, of misschien wel een nominatie kan verzilveren als Woord van het Jaar.

De campagne Thuiswerken Werkt wil niet alleen sensibiliseren maar zeker ook informeren. Op dinsdag 11 september vindt een seminarie plaats met praktische info over thuiswerk en enkele boeiende case study’s. Ook voor dit seminarie hoeft men zich niet te verplaatsen. Het webinar kan online gevolgd worden.

Met de campagne Thuiswerken Werkt willen de organisatoren tenslotte ook een sterk signaal geven aan de overheid. Waarom de subsidies die nu uitgereikt worden voor firmawagens  niet omzetten in fiscale stimuli voor thuiswerkgevers? En is het geen optie om aan het mobiliteitsbudget dat er staat aan te komen een fiscale beloning te koppelen voor thuiswerk?

(wvi) - Bron: Mercuri Urval - Meer info over de Thuiswerkdag en de campagne Thuiswerken Werkt 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.