TechnOV leert jongeren met vrachtwagen rijden

Bij TechnOV in Vilvoorde leren jongeren in de laatste twee jaar van het secundair onderwijs met een vrachtwagen rijden. Wie zijn rijbewijs haalt, is zo goed als zeker van een job.

3 oktober 2014

Delen

Leerlingen leren rijden met de vrachtwagen.
90 leerlingen van TechnOV uit Vilvoorde gaan met een vrachtwagen rijden in de Ardennen.

Vrachtwagenchauffeur is al jarenlang een 'knelpuntberoep' waarvoor meer vacatures dan kandidaten bestaan. TechnOV in Vilvoorde is de enige middelbare school in Vlaams-Brabant die een opleiding tot vrachtwagenchauffeur aanbiedt. "Bij een rijschool leer je rijden, wij bereiden je voor op een beroep", vertelt lesgever Wim Van Canegem.

De opleiding omvat een heel stuk praktijk. In het vijfde jaar blijven de leerlingen op het oefenterrein van de school, waar ze de manoeuvres leren, en volgen ze stage over het laden en lossen. De school gebruikt ook de vrachtwagensimulator van de VDAB. In het zesde jaar mogen leerlingen de openbare weg op, en volgen ze een intensieve stage in de Ardennen om te leren rijden in heuvelachtig terrein.

vrachtwagens in de ardennen 

Autotechniek

De leerlingen volgen ook lessen autotechniek. "Ze moeten geen motor uit elkaar halen," zegt Wim Van Canegem, "maar als ze in panne staan wel kunnen lokaliseren waar het probleem zit." De opleiding omvat ook een stuk theorie over het beroep. "Dat gaat dan over rijtechnieken, transportdocumenten of het beveiligen van lading", legt Wim Van Canegem uit. In de lessen Frans, Duits en Engels leren de aspirant-chauffeurs hoe ze zich op een bedrijf moeten aanmelden, hoe ze eten moeten bestellen en hoe ze moeten antwoorden als ze onderweg gecontroleerd worden.

Jessica (18) zit in het zesde jaar en droomt ervan om samen met haar vriend internationale transporten te doen. In de opleiding spreekt de mix tussen theorie en praktijk haar erg aan. "We leren echt al rijden met een vrachtwagen, zowel op het oefenterrein als op de baan. We krijgen ook heel goede instructeurs." De job van vrachtwagenbestuurder schrikt haar niet af. "Het verdient goed en als je iets graag doet, zijn lange uren niet erg."

Verder studeren

Dankzij de praktijkgerichte voorbereiding slaagt gemiddeld zeventig tot tachtig procent van de leerlingen voor het rijexamen, zegt Wim Van Canegem. De meerderheid van de afgestudeerden vindt meteen werk. "Meestal weten ze al voor het einde van het schooljaar waar ze kunnen beginnen. Van de afgestudeerde zesdejaars van vorig schooljaar is er nog maar één niet aan de slag, en dat is omdat hij eerst een paar maanden vakantie wou nemen.”

TechnOV biedt ook een zevende jaar aan, dat leerlingen voorbereidt op specifieke transporttakken zoals gekoeld vervoer, uitzonderlijk vervoer of rijden met tankwagens. Ze rijden elk week twee dagen onder begeleiding van een ervaren chauffeur. Leerlingen kunnen in dit jaar ook het attest 'vakbekwaamheid goederenvervoer' behalen om als zelfstandig transporteur te starten. Kennismaken met de opleiding tot vrachtwagenchauffeur kan op de website www.startruck.be.

(wv) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.