Teambuilding in de sneeuw

“In de bergen weet je op een week tijd wat je voor elkaar over hebt, in een bedrijf duurt zoiets soms één jaar tot anderhalf jaar.” Wijsheid van de Nederlandse bergbeklimster Katja Staartjes, die eenentwintig Belgen en Nederlanders half juni aan de praktijk toetsten op de flanken van Mount Jarvis in Alaska.

2 juli 2009

Delen

Vier jaar geleden bedacht Wim Bosmans van Beyond Limits het concept van de ICT Expedition: laat verkopers en klanten van ICT-producten en -diensten samen een zware fysieke uitdaging aangaan, en stel hen zo in staat een betere band op te bouwen. Vanuit zijn eigen hobby koos hij het beklimmen van een berg om dat doel te bereiken.

Dit jaar was de ICT Expedition aan zijn vierde uitgave toe Doel: Mount Sanford in de Wrangell-Saint Elias bergketen in Alaska. Net geen 5.000 meter hoog, maar de beklimming kan wel bemoeilijkt worden door extreme weersomstandigheden. De deelnemers worden gewaarschuwd dat een temperatuur van -30 graden Celsius niet uit te sluiten is.

Geen -30 graden, wel +30

Indien deze recente expeditie één zaak duidelijk gemaakt heeft, dan is het wel dat je als deelnemer over heel wat flexibiliteit en geduld moet beschikken. Zo blijkt bij aankomst in Alaska dat de veel te warme lente in Alaska er voor zorgt dat we Mount Sanford niet kunnen beklimmen: de piloot die de expeditie naar de plek moet brengen waar het basiskamp opgeslagen moet worden, vindt het onverantwoord om te landen op 1700 meter hoogte: zijn vliegtuig zou vermoedelijk door de sneeuw zakken. Uit de mogelijke alternatieven wordt Mount Jarvis geselecteerd, met zijn 4.100 meter toch een stuk lager dan gepland.

Ook het weer biedt een verrassing: in tegenstelling tot de verwachte -30 graden, kreeg de expeditie regelmatig temperaturen van plus 30 in de zon te verwerken. Er kon dus niet genoeg zonnebrandcrème gesmeerd worden, ook op minder voor de hand liggende plaatsen. Zo verbrandde de weerkaatsing in de sneeuw de onderkant van menig expeditieneus. De wisselende weersomstandigheden (felle wind ’s nachts, koude zodra de zon verdween) zorgden er voor dat de expeditieleden constant hun kleding moesten aanpassen: lagen kleren werden aan- en uitgetrokken als stond men achter de coulissen tijdens een modedefilé.

‘Haast je en wacht’

De begeleidende Alaska Mountain Guides (AMG) eisten ook flexibiliteit en geduld: ‘hurry up and wait’ was hun devies: nu eens moesten de deelnemers zich haasten om klaar te staan, dan weer stonden ze lange tijd te wachten op een stukje actie. Bij hun eindbeoordeling prezen de gidsen van AMG de groepsdynamiek. Nooit eerder waren ze met een zo omvangrijke groep de bergen ingetrokken. Dat zo goed als iedereen zich constant voor de groep inspande (op een enkeling na die het zelf bereiken van de top belangrijker vond dan de groepsprestatie) zorgde er uiteindelijk toch voor dat iedereen goed en wel de top kon bereiken.

Ondanks het beperkte hoogteverschil verliep de tocht niet zonder hindernissen. Een kwart van de deelnemers kreeg af te rekenen met klachten als hoofdpijn en misselijkheid, veroorzaakt door de ijle lucht en onvoldoende vochtinname. Om bestand te zijn tegen hoogteziekte dienden de deelnemers dagelijks minstens vier liter vocht in te nemen. Dat betekende dat iedere dag meer dan honderd liter water moest gewonnen worden door sneeuw te smelten.

Commercieel effect?

De hamvraag is nu natuurlijk: zullen de sponsors hun omzetten zien stijgen op basis van deze beklimming? Geen enkele beslissingsnemer zal toegeven dat hij zijn aankoopbeleid laat beïnvloeden door een dergelijke expeditie. Net zomin als een consument zal toegeven dat hij zich laat beïnvloeden door reclame. Toch kan de hechte band die op twee weken tijd gesmeed werd, niet anders dan op lange termijn vruchten afwerpen.

>> Lees ook: De grondige voorbereiding van de deelnemers 

De deelnemers

21 dapperen beklommen Mount Jarvis
ICT Expedition België: Patrick Bontinckx (Simac), Luc Bosmans (Nottebohm Centrum & expeditieleider), Jo Boven (Pidpa), José Delameilleure (IT Professional), Dirk Elias (Proximus), Louis Geens (SCK), Frank Peeters (Aexis), Etienne Petre (Solvay), Sam Raeves (Defensie), Koen Van Cauwenbergh (Proximus), Yves Vander Auwera (Fedict), Hans Van Erum (SecureLink), Dries Van Nieuwenhuyse (USG People), Toon Veraghtert (freelance cameraman) en Stefan Vlassenroot (Base)Finance Expedition: Ivan Costermans (BAM)en Jean-Jacques Reydams (Petitjean)ICT Expedition Nederland: Roland Driesen (Silverside), Frank Dros (Techno Design), Theodore Torn (Ortec) en Simon van Dijk (Fifth Dimension).   

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.