Suiker maakt je slimmer

Voordat je met je baas aan de onderhandelingstafel plaatsneemt, is een dosis suiker aangewezen. Zo maak je slimmere beslissingen die je achteraf niet zuur opbreken.

4 februari 2010

Delen

suiker - snoep - zoetigheid

Als je een wending wil geven aan je carrière moet je lastige beslissingen durven nemen. Alleen de beste keuze levert je dan die gewenste verlofdagen of loonsverhoging op. Een dosis suiker kan je daarbij helpen.

Suiker maakt je slimmer, aspartaam niet

Vijfenzestig studenten mochten in een experiment van de Universiteit van South Dakota kiezen tussen: morgen een kleine som geld krijgen of een hoger bedrag in de toekomst. Binnen 10 minuten na het drinken van een frisdrank met suiker kozen deelnemers vaker voor de toekomstige, hogere beloning, meldt Faqt. Ze zagen in dat uitstel hen meer opleverde en onderhandelden daar slimmer over.

Een groep die drank met de kunstmatige zoetstof aspartaam had gedronken, koos opvallend vaker voor de snelle beloning. Aspartaam is wel zoet, maar bevat geen echte suiker en laat je dus op je honger zitten.

Evolutietheorie

De wetenschappers koppelen hun verklaring aan de evolutietheorie. Onze voorouders zouden met een volle maag geen energie verspillen aan de jacht op een kleine prooi. Alleen een jacht die veel oplevert is dan nog de moeite. Zonder honger, of met voldoende suiker, kan je weerstaan aan een directe beloning. Als je wil vermijden dat je te snel toehapt op aanlokkelijke voorstellen aan de onderhandelingstafel moet je een lege maag vermijden.

(ab) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.