Studenten gaan fors meer werken in 2012

Op 1 januari 2012 gaat een nieuwe regeling over studentenarbeid in. Deze laat studenten toe om over een heel jaar 50 dagen te werken aan heel interessante voorwaarden. Vooral tijdens het schooljaar zal veel meer studentenarbeid verricht worden. Belangrijk pijnpunt is wel dat de nieuwe regels nog niet voldoende gekend zijn bij bedrijven en studenten.

6 december 2011

Delen

jobstudent

Vanaf 1 januari 2012 kunnen studenten 50 dagen per jaar werken aan een voordelig tarief voor de werkgever, en ze kunnen deze dagen volledig vrij opnemen tijdens het hele jaar. In de vroegere regeling waren dat slechts 46 dagen (23 dagen in de zomermaanden en 23 in het schooljaar). Zo kan een student nu een volledig jaar één dag per week in een bedrijf werken. Dit was vroeger niet mogelijk, tenzij als gewone werknemer.

Jaarcontracten

Want ook het aantal maanden dat een student met een studentenovereenkomst bij dezelfde werkgever kan werken, wordt opgetrokken van 6 naar 12. Dit zal het voor werkgevers mogelijk maken contracten voor de duur van een jaar te sluiten en bijvoorbeeld een student voor één weekenddag gedurende het hele jaar of gedurende de twee volledige zomermaanden aan te werven.

Een andere verbetering is dat studenten die meer dan 50 dagen per jaar willen werken, hiervoor nu niet meer gestraft worden. Wie meer werkt, gaat vanaf dag 51 over naar het gewone werknemersstatuut met de daarbij horende sociale zekerheid. In het vroegere systeem werd een student die meer dan 23 dagen in één van beide periodes werkte retroactief gestraft (en in feite ook de werkgever): voor alle voorgaand gewerkte dagen werd toch nog sociale zekerheid gevorderd.

Positief onthaald

Veel voordelen dus, maar die nieuwe wetgeving is op dit ogenblik nog niet echt gekend. “Zowel bij studenten als bij bedrijven is slechts een minderheid perfect op de hoogte”, aldus Jan Denys, directeur corporate communications van Randstad, dat hierover een onderzoek gedaan heeft bij 400 bedrijven en 500 studenten. “Zelfs als we ons beperken tot de studenten die effectief hebben gewerkt in de loop van 2011 is slechts 25% volledig op de hoogte. Bij degene die niet hebben gewerkt in 2011 is dat 6%. Van alle bedrijven blijkt 42% correct geïnformeerd. Gezien het systeem op 1 januari 2012 van start gaat, is extra sensibilisering geen overbodige luxe.”

De nieuwe wetgeving kan op ruime goedkeuring rekenen: meer dan 8 op de 10 bedrijven en studenten zijn positief. Het aandeel tegenstanders bedraagt hooguit enkele procenten.

Boom tijdens schooljaar

En dat heeft zijn gevolgen: bedrijven zijn duidelijk van plan om meer studentenarbeid in te zetten. “De grootste stijging stellen we vast tijdens het schooljaar. Bedrijven willen het aantal studenten hier laten stijgen met 56%. Toch blijft de zomervakantie de belangrijkste periode om studenten in te zetten.”

Studenten willen eveneens meer werken onder het nieuwe studentenstatuut. Werkten ze in 2011 gemiddeld 24 dagen, dan zijn ze van plan om dit op te trekken naar 39 dagen in 2012. Een stijging van meer dan 50 %.

Impuls voor hele arbeidsmarkt

“Wellicht zullen er minder studenten gaan werken onder het gewone werknemersstatuut. Ook de echte veelwerkers kunnen in het nieuwe systeem eerst 50 dagen werken als student en nadien eventueel overstappen naar het werknemersstatuut. Het is logisch dat dit zal gebeuren”, zegt Jan Denys van Randstad.

“We kunnen dus met enige zekerheid voorspellen dat de nieuwe wetgeving in 2012 een positieve impuls zal geven aan studentenarbeid in het bijzonder en de arbeidsmarkt in het algemeen. De enige onzekere factor op dit vlak is uiteraard de economische toestand.”

(mr) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.