Strofilia: Grieks tafelen

Geen sirtaki noch vlaggetjes te bespeuren in het Grieks restaurant Strofilia op de Varkensmarkt, dat meteen opvalt door zijn hip interieur met opvallende accenten, zoals de muur van wijnkistjes en de kleurrijke zuilen van blokkendozen die je zou kunnen interpreteren als een postmoderne versie van hun traditionele Dorische tegenhangers.

16 december 2011

Delen

Strofilia Varkensmarkt 11-13 1000 Brussel www.strofilia.be Score: 4 / 5

Strofilia - Grieks voor wijnpers - is een zogenaamde ouzerie: op de kaart geen tradionele menu’s met voor- en hoofdgerechten, maar wel vele verschillende hapjes of mezze die tegelijkertijd besteld kunnen worden. In Griekenland zoeken mensen een ouzerie op om samen met vrienden te ontspannen, niet zelden onder het genot van een glaasje ouzo.

Uitgebreide kaart

Ik krijg een tafeltje in de achterin gelegen grote zaal, die in tegenstelling tot de heldere ruimte voorin een meer traditionele maar gezellige sfeer uitstraalt, met zijn afgekapte muren en warm licht. De gastvrouw brengt wijn en een mand met brood en olijventapenade.

Strofilia biedt een uitgebreide kaart, met zowel warme als koude mezze en naast vlees en vis ook vegetarische hapjes met groenten of kaas. Ik proef van een lamsstoofpotje met aubergines (15 euro) en van kruidige varkensblokjes met knolselderpuree (14 euro). Als bijgerechten verschijnen kritharaki (Griekse pasta) en gebakken aardappelblokjes.

Tzatziki en tarama

Op de kaart ook klassiekers als tzatziki (6 euro), tarama (niet met een felroze maar wel met een natuurlijke, bijna witte kleur) en feta met olijfolie en oregano (6 euro). Twee à drie gerechten volstaan wellicht om je honger te stillen. Wie na de middag nog veel werk moet verzetten, kan hier voor een heel lichte lunch opteren.

Na de mezze volgt heerlijk zoet Grieks gebak met een bolletje ambachtelijk vanille-ijs. Op aanraden van de gastvrouw neem ik er een glas tentura bij, een traditionele likeur die de aroma’s van kaneel, kruidnagel en nootmuskaat combineert.

Waar?


Grotere kaart weergeven

(mo) - Strofilia is open tussen 12u en 14.30u en tussen 19u en 23.30u. Op zaterdagmiddag en op zondag blijft het restaurant gesloten. 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.