Streekpact 2014-2019 zoekt synergieën in Gentse stadsregio

Het Streekpact Gent en Rondom Gent 2014-2019 moet de regio wapenen tegen de socio-economische en demografische uitdagingen van morgen. Dat wil het doen door alle regionale actoren zo goed mogelijk te laten samenwerken.

25 september 2014

Delen

Rudy Coddens
“Onze middelen zijn beperkt, we willen vooral de juiste signalen geven.” (Rudy Coddens , voorzitter RESOC)

Het Streekpact 2014-2019 is een overeenkomst tussen RESOC Gent, Rondom Gent, de sociale partners, negen omliggende gemeenten, de provincie Oost-Vlaanderen en derdenorganisaties zoals Unizo en Voka.

Samen sommen ze in het pact niet minder dan 38 acties op om zowel de economie, de tewerkstelling als de levenskwaliteit in de stadsregio te stimuleren. Dat doen de partners door samen te werken en ideeën uit te wisselen met betrekking tot het lokale beleid.

“We focussen ons daarbij niet enkel op de stad Gent of de gemeentes afzonderlijk. Dit pact beklemtoont het grootstedelijke aspect”, zegt RESOC-voorzitter Rudy Coddens. “Ons eerste doel is om verbindingen te leggen tussen alle betrokken partijen.”

38 acties is veel

De voorzitter denkt aan gezamenlijke initiatieven rond onder andere tewerkstelling en de bestrijding van de werkloosheid. “Er zijn stedelijke wijken waar de werkloosheid erg hoog ligt. Tegelijk raken jobs in de rand van Gent niet ingevuld. Daar moeten we een ‘match’ zien te vinden.”

Het streekpact wil goede praktijkvoorbeelden, zoals OOG, het Gentse ondernemersloket, ook toepassen in de omliggende gemeenten. “Om het ondernemersklimaat te ondersteunen”, legt Rudy Coddens uit. “Dat zal geen exacte kopie van het Gentse OOG zijn, maar we kunnen wel per gemeente bekijken wat mogelijk is en welke subsidies er haalbaar zijn.”

38 acties is veel, beseft de voorzitter. Bovendien heeft RESOC beperkte middelen. “We kijken ook naar de overheid om haar verantwoordelijkheid te nemen”, zegt de voorzitter. Hoog op de eigen agenda staat naast het stimuleren van het ondernemersklimaat en de tewerkstelling ook de ontsluiting van bedrijventerreinen. “Mobiliteit stopt niet aan de gemeentegrens”, meent Rudy Coddens. “We zullen de bestaande bedrijventerreinen screenen en een analyse maken van hoe de mobiliteit beter kan en welke rol het openbaar vervoer daarin kan spelen.”

Signaalfunctie

Het streekpact heeft in de eerste plaats een signaalfunctie, geeft de voorzitter toe. “We kunnen die plannen niet allemaal zelf realiseren, maar we willen de overheden die dat wel kunnen wijzen op de kansen die hier liggen.”

Wat RESOC wel zelf meent te kunnen, is een aanzet geven om de jongerenwerkloosheid en het probleem van de ongekwalificeerde uitstroom uit het onderwijs aanpakken. “We zullen niet nalaten om het belang van werkervaring te promoten bij jongeren en werkgevers te wijzen op het belang van stageplaatsen voor deze doelgroep”, aldus Rudy Coddens.

RESOC Gent zal de signalen die het wil geven, verzamelen door zijn (twee) medewerkers het veld in te sturen. “Zij praten met alle partijen en zullen mensen met elkaar moeten verbinden als dat opportuun is. Tegelijk brengen ze de bestaande expertise in kaart zodat synergieën vlugger kunnen ontstaan.”

(wv) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.