Stora Enso: 'Dit jaar al geïnvesteerd in 30.000 uur opleiding'

Eén van de grootste bedrijfssites in de Gentse haven is dat van papierfabriek Stora Enso in Langerbrugge. Personeelsmanager René Steyaert en HR Officer Christel De Croock over de duurzame groei van de Zweeds-Finse papierfabriek, die tegelijk volop werkt aan een eigen warmte- en energienet.

19 november 2015

Delen

Stora Enso
"Ons opleiding- en begeleidingstraject duurt minstens 9 maanden.” (Christel De Croock, HR Officer)

De papierfabriek in Langerbrugge werd opgestart in 1932. Met de overnames door achtereenvolgens Feldmühle en Stora Enso is het volume van de productie gigantisch gestegen. “Het nieuwe bedrijfsgedeelte dateert van eind de jaren 90”, vertelt René Steyaert.

“Internationaal heeft onze groep vier divisies: naast papier zijn dat hout, verpakkingen en biomaterialen. In Langerbrugge hebben we twee papiermachines. Op de SC-lijn maken we jaarlijks 155.000 ton magazinepapier voor reclamebladen. De News-lijn is goed voor 400.000 ton krantenpapier per jaar. Laat je onze machine een uur draaien, dan vul je drie rijvakken tussen Brussel en Oostende! Al ons papier wordt geproduceerd met als grondstof oud papier dat huis-aan-huis wordt opgehaald of komt via containerparken. Het papier wordt deels manueel, deels automatisch gesorteerd en vervolgens ontzinkt.”

Duurzaam beleid

Binnen VLAR, een participatie van Stora Enso met Indaver (nu Katoennatie), staat een zeventigtal mensen in voor de receptie en het sorteren van het oud papier. “Na de sortering wordt het papier ontinkt”, vervolgt René Steyaert.

“De reststof wordt gedroogd en verbrand in de biomassa-installatie. Die vormt een belangrijk onderdeel van de fabriekssite en staat voor een investering van 500 miljoen euro. Onze in 2010 opgestarte energiecentrale is ook goed voor 135 miljoen euro. Daar wordt ook B-hout verbrand (zoals afgedankte treinbielzen) en omgezet naar stoom en elektriciteit. Via de twee energiecentrales dekken we onze eigen stoombehoefte. Het surplus zal via een warmtenet onder het kanaal Gent-Terneuzen ook Volvo Cars bevoorraden. Vanaf 2016 zal het er de magazijnen en kantoren verwarmen en de lakafdeling bevoorraden. In 2017 staan er nog drie windmolens op de site gepland. Onze centrales voorzien nu ongeveer voor 70 procent in onze elektriciteitsbehoefte, de windmolens voegen daar nog enkele procenten aan toe. De as die vrijkomt bij de verbranding gaat naar wegenbouw- en cementindustrie. Daarnaast zuiveren we evenveel afvalwater als een stad van 150.000 mensen. Het maakt ons één van de meest duurzame bedrijven in de Gentse Havenzone.”

Groot afzetgebied

De Gentse haven ligt centraal in één van de dichtst bevolkte gebieden van Europa, waar het papierverbruik hoog is en ook het ophalen en recycleren goed ingeburgerd zijn. Europa is het grootste afzetgebied van Stora Enso Langerbrugge. “Ondanks het dalende papierverbruik zetten we stabiele resultaten neer dankzij een creatieve, innovatieve aanpak. Dat kun je enkel met de juiste mensen die permanent méé willen verbeteren. Momenteel hebben we 400 mensen in de productie-eenheid. 72 medewerkers zijn aan de slag voor VLAR. En binnen Stora Enso Belgium, ons Customer Service Center, staan 60 mensen in voor het ondersteunen van de sales voor heel West- en Zuid-Europa. Hier zijn 17 verschillende nationaliteiten aan de slag.”


Welke vacatures staan er allemaal open? “Voor de productie zoeken we proces-operatoren in een volcontinu systeem”, zegt Christel De Croock. “Het verwachte opleidingsniveau voor deze functie is ASO of TSO, bij voorkeur met enige ervaring in een procesomgeving en met een volcontinu werkregime. Daarnaast is er een nood aan een allround storingstechnieker - ook in volcontinu - die autonoom kan werken en elektrisch én mechanisch zijn mannetje staat. We hebben ook nog een vacature voor een mekanieker met kennis van hydraulica en een meestergast voor mechanisch onderhoud. Nieuwe medewerkers kijken aan tegen een opleiding- en begeleidingstraject van minstens 9 maanden tot anderhalf jaar voor een onderhoudsprofiel. VLAR heeft versterking nodig in het team van chauffeurs voor het besturen van wielladers, zwaar rollend materieel voor het opscheppen van papier”, vervolgt Christel De Croock. “Veiligheid is daar een groot aandachtspunt. Het moeten ervaren chauffeurs zijn met attest en basiskennis mechanica. We gaan voor al deze profielen voor het eerst ook een wervingsreserve aanleggen.” En in de bediendenjobs? “Voor Accounting zijn we op zoek naar een cost controller en een boekhouder. Binnen Stora Enso Belgium hebben we nood aan een claims administrator en customer service medewerkers voor Frankrijk en Groot-Brittannië, bij voorkeur native speakers. En ten slotte kijkt Stora Enso Belgium uit naar operationsverantwoordelijken voor verschillende havens.”

Handen uit de mouwen

Een échte fabrieksomgeving is het bedrijf wel. Is het geschikt voor iedereen? 
“Stora Enso heeft een gezonde no-nonsense mentaliteit”, zegt René Steyaert. “Onze medewerkers waarderen het bedrijf om de eerlijke, voetjes-op-de-grond aanpak. We nemen ruim de tijd om hen te leren kennen. De job en de industriële omgeving moeten je wel liggen. Daaraan besteden we aandacht tijdens de selectie. Willen bijleren - via rotatie of specialisatie - is al even belangrijk. Mensen moeten wat ons betreft ‘slimmer’ weer buitengaan dan ze binnenkwamen. Iedereen kan expert worden in een bepaalde niche. Als arbeider kan je doorgroeien tot meestergast, soms ook tot middenkader. Opleiding is essentieel.”

“Dit jaar hebben we al 30.000 opleidingsuren achter de rug, tot en met reanimatie- en taalopleidingen. Medewerkers opleiden zien we als een stuk maatschappelijke verantwoordelijkheid. De diversiteit en technologie op de werkvloer bieden kansen. Het bedrijf is continu in evolutie en dat betekent dat hier op alle niveaus keihard gewerkt wordt. Daar staat tegenover dat het hele plaatje - ook op loonvlak - interessant is voor wie het beste van zichzelf wil geven.”

(wv) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.