'Ik voel me de Steve Stevaert onder de managers'

Een diploma hoger middelbaar Moderne Talen. Meer bewijs van schoolse kennis vind je op het cv van Ronald Engels niet terug. Toch heeft dat hem niet belet om op te klimmen tot general manager van het training center bij Group 4 Securitas.

24 december 2008

Delen

"Een jaar heb ik hogere studies gevolgd: een A1 Toerisme. Toen de scheiding van mijn ouders dat verder financieel onmogelijk maakte, ben ik gestopt. Veel keuze had ik niet. Ik moest geld verdienen en dus aan werk zien te geraken. Niet eenvoudig met een diploma middelbaar onderwijs. Ik had ook bitter weinig mogelijkheden." Na drie maanden werkloosheid vond Ronald zijn eerste job bij de Hulpkas voor Werkloosheidsuitkeringen. "Een uitzichtloze situatie. Ik verdiende er niet alleen heel weinig, er waren ook amper kansen om promotie te maken."

Juiste man op de juiste plaats

Op een dag botste hij in de krant op een jobaanbieding als bewakingsagent bij Group 4. "Ik heb daarop gereageerd, met succes. Negen maanden later was ik verantwoordelijk voor dertig man. Twee jaar later waren dat al tachtig personen." En zo is Ronalds cv een aaneenschakeling van promoties.

Elke twee, drie jaar schoof hij een bank vooruit. Geluk gehad? "Dat speelt mee maar soms moet je ook gewoon de juiste man op de juiste plaats zijn. Ik heb bij Group 4 een aantal moeilijke momenten meegemaakt, zoals stakingen. Ofwel doe je dan mee ofwel kies je voor het bedrijf. Zo heb ik heel wat loyauteit van mijn werkgever verdiend. Maar dat alleen heeft mijn carrière niet gemaakt. Ik heb ook heel wat interne testen afgelegd om op een bepaald moment op te klimmen tot departementshoofd."

Onderaan gestart

Het eigenaardige aan Ronalds loopbaan is dat hij het met zijn A1-diploma Toerisme waarschijnlijk niet zo ver zou geschopt hebben. "Ik heb heel wat mensen met diploma's op dezelfde stoelen zien zitten als mezelf. Met dat verschil dat ze het nooit lang volhielden. Hoe komt dat? Omdat ik helemaal onderaan gestart ben en het bedrijf door en door ken. Daar respecteert de basis me ook voor."

Toch is Ronald niet helemaal zonder frustratie. "In bepaalde kringen voel ik me wel eens de Steve Stevaert onder de managers. Collega's kijken wel eens raar op als ze horen dat mijn hoogste diploma er een van het middelbaar onderwijs is. Maar ik mis het niet. Ik heb er lang over gedaan om dit te bereiken, maar ik sta er wel."

bullets'Kunnen verder studeren, dat is pas geluk hebben'  

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.