Starters snakken naar kansen, 50-plussers zijn bang voor jobverlies

”Geforceerde complimenten zijn doorzichtig en zorgen voor een ‘deflatie van waardering’.” (Reiner Van den Steen, recruitment specialist KBC)
We voelen ons overwerkt en kampen met stress, maar vinden daar geen oplossingen voor. Tegelijk snakken starters naar carrièrekansen die ze, naar eigen zeggen, onvoldoende krijgen en zit bij 50-plussers de angst voor jobverlies er flink in. Dat zijn enkele conclusies van een bevraging van trendonderzoeksbureau Trendhuis bij 4.000 Belgen.
weg werk!
”Geforceerde complimenten zijn doorzichtig en zorgen voor een ‘deflatie van waardering’.” (Reiner Van den Steen, recruitment specialist KBC)

Voor het zesde jaar op rij onderzocht Trendhuis de perceptie die leeft op de arbeidsmarkt, zowel bij werknemers als bij werkgevers. De opdrachtgever van het onderzoek, dat gebeurde in samenwerkig met Securex, KBC en Time4Society, is het Europees Sociaal Fonds. Met hun onderzoek willen de initiatiefnemers blootleggen aan welke ‘ziektes’ onze manier van werken lijdt.

Stress blijkt voor heel wat lijden te zorgen. Volgens de resultaten kampt bijna de volledige werkende bevolking met stresssymptomen. De helft van de Belgen zegt zelfs meer stress te hebben dan vijf jaar geleden. De grootste oorzaken voor die stress zijn teveel werk (58%), de combinatie werk en gezin (43%), te weinig waardering (39%), slecht management (34%) en een gebrek aan carrièrekansen (31%).

Marathon lopen

Om die last te verlichten, hopen acht op de tien Belgen op glijdende werkuren. Zes op de tien menen dat thuiswerken voor minder stress zal zorgen. Maar is dat ook zo? Volgens Frank Vander Sijpe, directeur van het hr research center bij Securex, heeft dit verhaal twee kanten. “Vroeger waren werk en privé strikt gescheiden. Vandaag vloeien die, onder invloed van technologie, steeds meer samen. Als jouw leidinggevende daar misbruik van maakt, zit je met een probleem. En wat doe je met mails die je thuis na de ‘normale’ werkuren ontvangt.”

Eén mailtje na de uren kan toch geen kwaad? Waarschijnlijk niet, maar waar ligt de grens? Niet zo hoog. Meer dan acht op de tien kmo-werknemers willen na hun werkuren liefst met rust gelaten worden door hun werkgever.

Werkgevers bekijken dit anders, zo blijkt uit de bevraging van Trendhuis. Werknemers leggen zichzelf te veel druk op in hun privétijd, klinkt het. Het is alsof we alles willen: een bruisend sociaal leven, tal van hobby’s, van alles op de hoogte zijn en tussendoor nog even een uitdaging aangaan, zoals het lopen van de marathon. Nemen we te veel hooi op onze vork? Uit de studie blijkt alvast dat vier op de tien Belgen het ronduit moeilijk hebben om hun werk en privé te combineren.

Jobverlamming

Een ander bedje waarin onze manier van werken ziek is, is het gebrek aan waardering dat we ervaren op de werkvloer. Waardering is cruciaal. 95 procent van de Belgen hoopt erop, maar slechts tweederde zegt deze erkenning te krijgen. ‘Waardering geven, zit niet in onze cultuur ingebakken’, luidt een van de verklaringen. De focus op de werkvloer ligt, ook bij evaluaties, te vaak op wat er niet goed gaat.

Moeten leidinggevenden vanaf nu de complimenten daarom in het rond strooien? Ook niet, meent Reiner Van den Steen, recruitment specialist bij KBC. “Waardering moet oprecht zijn. Geforceerde complimenten zijn doorzichtig en zorgen voor een ‘deflatie van waardering’. Wat betekent een compliment nog als je er niets voor moet doen?”

Ook al voelen Belgische werknemers zich weinig gewaardeerd, de zin om een werkplek te zoeken met meer erkenning, ontbreekt bij velen. ‘Jobverlamming’, luidt de diagnose van Trendhuis. Het is bekend dat onze arbeidsmarkt erg statisch is. Meer dan de helft van de werknemers veranderde het laatste decennium niet van werkgever. Belgen zoeken zekerheid op de werkvloer, geen avontuur. De crisis heeft dat alleen maar versterkt.

Wel willen, niet durven

Uiteindelijk zijn zowel werkgever als werknemers daar de dupe van, concludeert dit onderzoek. Bepaalde beroepen en sectoren slagen er maar moeilijk in om gekwalificeerd personeel te vinden. Er zijn ook te veel schotten die jobmobiliteit verhinderen. Een bouwvakker die leraar wil worden, moet zoveel ondernemen voor hij les kan geven, dat de moed hem al vlug in de schoenen zakt.

Nochtans zouden vier op de tien werknemers graag eens van onderneming wisselen, op voorwaarde dat hun werkzekerheid daardoor niet in het gedrang komt. Zolang dat een vraagteken blijft, zegt meer dan de helft van de werknemers liever bij hun huidge werkgever te blijven, ‘uit zekerheid’. Zeven op de tien hopen wel bij diezelfde werkgever - ooit - een andere jobinhoud te krijgen.

Profielschets: 20- tot 35-jarigen

  • 6 op de 10 willen carrière maken. Dat is meer dan andere leeftijdsgroepen.
  • 1 op de 2 krijgt naar eigen zeggen te weinig promotiekansen op het werk.
  • De helft wil ooit een volledig andere job uitoefenen.
  • 7 op de 10 willen zelf hun extralegale voordelen kunnen kiezen.
  • 6 op de 10 zouden graag thuiswerken
  • 17 procent is bereid om te werken tot na 65 jaar

Profielschets: 51- tot 65-jarigen

  • 25 procent vreest niet meer mee te kunnen op de arbeidsmarkt.
  • 2 op de 3 blijven bij huidige werkgever omdat dat het ‘veiligste’ is.
  • 6 op de 10 zeggen dat werkgever rekening houdt met hu privéleven.
  • 2 op de 3 vinden dat hun werkgever zorgt voor een goede balans werk-privé.
  • 3 op de 4 willen een werkgever die investeert in sociale projecten.

(wv) 

5 mei 2014

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook