Werkplek
Vorige

1 van 637

Volgende
Volgend artikel:

Hoe omgaan met een conflict op het werk? 4 tips

Stad Gent verkozen tot ‘Best Workplace’

"Om aantrekkelijk te zijn als werkgever willen we meer mensen statutair benoemen" (Martine De Regge, schepen van Personeelsbeleid Stad Gent)
Steden en gemeenten moeten om budgettaire redenen besparen op hun personeel. Met dat nieuws kwam de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten onlangs naar buiten. Hoe pakt een organisatie als Stad Gent dat aan net nu ze kan uitpakken met haar verkiezing tot Best Workplace?
stad gent
"Om aantrekkelijk te zijn als werkgever willen we meer mensen statutair benoemen" (Martine De Regge, schepen van Personeelsbeleid Stad Gent)

De financiële toestand dwingt ook Stad Gent, waar momenteel het budget voor de komende legislatuur wordt voorbereid, tot keuzes, geeft schepen van Personeelsbeleid Martine De Regge toe. “Harde cijfers op personeelsaantallen plakken, kan ik dus nog niet. Wat ik wel kan zeggen, is dat we in functie van de strategische doelstellingen van onze beheers- en beleidscyclus zullen nagaan hoeveel en welke mensen we nodig hebben om die doelstellingen te verwezenlijken.”

‘Wie hebben we harder nodig?’

De nakende pensioneringsgolf moet alleszins met de nodige omzichtigheid worden aangepakt, vindt schepen De Regge. “Ik heb altijd gezegd dat als iemand de komende jaren met pensioen gaat, we goed moeten weten of we die functie vervangen, of we op zoek moeten naar een ander profiel dat we misschien harder nodig hebben.”

Meer doen met hetzelfde aantal mensen en de middelen die voorhanden zijn, vergroot het belang van een goed personeelsbeleid, meent de schepen. “Goede human resources geeft mensen zin om zich extra hard in te zetten voor de stad. Om aantrekkelijk te zijn als werkgever zijn we van plan om ons personeel verder te ‘statutariseren’. Onze ervaring leert dat een statutaire benoeming een van de argumenten is om mensen te overtuigen om voor de overheid te werken. Werkzekerheid kunnen bieden, blijft een troef.”

Vier speerpunten

Dat Stad Gent onlangs verkozen is tot Best Workplace door het Great Place to Work Instituut en Vlerick Business School is ook een hart onder de riem in de zoektocht naar nieuwe werknemers.

“We zijn de eerste overheidsinstantie met een plek in de top tien van dit onderzoek en daar zijn we best fier op”, zegt Marleen Mercelis, departementshoofd HR bij Stad Gent. “Ons hr-beleid heeft vier speerpunten: leiderschap, talent management, geëngageerde medewerkers en verloning en beloning. Het verschil tussen verloning en beloning is belangrijk voor ons omdat het loon binnen de overheid een vast gegeven is. Dat proberen we aan te vullen met een aantrekkelijk pakket extralegale voordelen zoals een fietsvergoeding, hospitalisatieverzekering enzovoort.”

Flexibel verloningspakket

Stad Gent heeft ook oog voor de anciënniteit en relevante ervaring van nieuwe medewerkers wat de verloning betreft. “Vroeger moest iemand met ervaring beginnen aan een starterswedde, wat niet evident is”, legt Marleen Mercelis uit. “Nu lukt dat al beter, al zijn we nog steeds gebonden door Vlaamse regelgeving.”

Het verloningspakket van wie bij Stad Gent werkt, zal in de toekomst ook iets flexibeler worden samengesteld. “We willen werk maken van een flex income plan. Dat betekent dat werknemers een deel van hun verloning zelf zullen kunnen samenstellen in de vorm van een cafetariaplan, maar dat is nog niet goedgekeurd”, aldus Marleen Mercelis.

Ze wijst ook op het gevarieerde jobaanbod bij Stad Gent. “Er bestaat een heel gamma aan functies met een grote autonomie die een grote zichtbaarheid hebben in de stad. Ook dat motiveert onze medewerkers.”

Nieuwe leiders

Stad Gent telt meer dan 5.000 werknemers, onderwijs- en politiepersoneel niet meegerekend. Dat de stad een goede werkplek is, toont zich volgens Marleen Mercelis in het engagement dat die medewerkers aan de dag leggen. “We proberen dat ook te stimuleren, onder andere met projecten rond de innovatieve arbeidsorganisatie. Zo willen we bijvoorbeeld Het Nieuwe Werken ingang laten vinden.”

Ook leiderschap is een aandachtspunt binnen Stad Gent. “Wij geloven in vitale leiders die hun medewerkers niet enkel managen maar ook coachen en stimuleren in hun ontwikkeling, altijd in lijn met de doelstellingen van de organisatie. In onze huidige manier van werken zijn organisatiedoelstellingen bepaald van waaruit al de rest vertrekt. Al wat we doen, moet daarop afgestemd zijn, ook leiderschap dus. Die doelstellingen worden meer en meer vertaald naar objectieven op niveau van teams en individuele werknemers.”

De tijd dat je bij Stad Gent manager of leidinggevende kon worden louter en alleen als gevolg van een promotie is ook verleden tijd. “Niemand mag nog leiding geven zonder daar voor getest te zijn of zonder begeleiding”, zegt Marleen Mercelis. “Nieuwe leidinggevenden moeten niet alleen over de juiste leiderschapscompetenties, ze worden ook gecoacht in hun nieuwe rol. Dat is een grote evolutie geweest.”

(wv) 

15 maart 2013

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook