Stad Antwerpen geeft hooggeschoolde nieuwkomers duw in de rug

Twee Irakese ingenieurs en een Cubaanse dokter in de statistiek doen een jaar lang werkervaring op bij de Antwerpse stadsdiensten. De drie zijn nieuwkomers in ons land en maken deel uit van een pilootproject.

21 januari 2013

Delen

Antwerpen

Het pilootproject dat het hooggeschoolde trio werk verschaft, steunt op artikel 60 van de OCMW-wetgeving. Dat artikel zegt dat een OCMW zijn cliënteel aan een job kan helpen om hun werkervaring te bevorderen of om hen een bewijs van tewerkstelling te leveren met het oog op een werkloosheidsvergoeding. De duur van de tewerkstelling is beperkt tot een jaar.

De Antwerpse stadsdiensten tellen momenteel ongeveer tweehonderd werknemers in dit statuut. De meesten werken in uitvoerende jobs met weinig diplomavereisten. Ze zijn onder andere aan de slag bij de groendienst en bij de stadsreiniging. Ook beperkt administratief werk behoort tot de mogelijkheden.

Sterke cv’s

Sinds een halfjaar gebruikt de Stad Antwerpen deze regeling om hooggeschoolde nieuwkomers een duw in de rug te geven. Want ook al gaat het om profielen met sterke cv’s waar onze arbeidsmarkt massaal om schreeuwt, erg vlot verloopt hun zoektocht naar een passende baan meestal niet. Vaak belanden ze als OCMW-klant in jobs onder hun niveau.

Om daaraan te verhelpen, is de personeelsdienst van de stad intern op zoek gegaan naar functies waarin hooggeschoolde nieuwkomers werkervaring kunnen opdoen die overeenstemt met het diploma dat ze behaalden in hun thuisland. Tijdens de hele duur van het pilootproject blijven de drie in dienst van het OCMW, niet van de stad.

Taalbarrière

Het pilootproject geeft momenteel werk aan drie mensen: twee Irakese ingenieurs en een Cubaanse dokter in de statistiek. De Irakezen werken op de dienst Stadsontwikkeling, de Cubaan op de dienst Statistiek. Een van de ingenieurs wordt ingezet voor werftoezicht. Dezelfde eindverantwoordelijkheid als hun Belgische collega’s krijgen ze niet. Het niveau van hun diploma laat dat niet toe. Er staan ook een aantal barrières in de weg. Taal is er daar één van.

Net als de andere artikel 60-werknemers krijgen de deelnemers aan het pilootproject een jobcoach toegewezen. Stad Antwerpen voorziet ook in een taalcoach. Die helpt hen de taalbarrière wegwerken.

Positieve indruk

De eerste indruk van het project is alvast positief. In de toekomst zullen ze er wel naar streven dat hooggeschoolde nieuwkomers over een betere kennis van het Nederlands beschikken. Nu gaat er te veel werktijd verloren aan de beheersing van het Nederlands. Om complexere instructies te begrijpen en goed uit te voeren, is dat begrip noodzakelijk.

Er zal dus een extra inspanning van toekomstige kandidaten voor deze hooggeschoolde jobs verwacht worden. Daar tegenover staat dat de voordelen van het pilootproject voor de hooggeschoolde nieuwkomers overduidelijk zijn: in plaats van hun tijd te vullen met een job onder hun niveau kunnen ze hun cv opsmukken met een jaar relevante werkervaring. Die ervaring moet hun kansen op de reguliere arbeidsmarkt vergroten als het project afloopt.

(wv) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.