Sporttechnologie en ondernemerschap, een energieke mix

Tijdens de eerste Sports ID Marathon aan het Gentse universitair sportcomplex GUSB werkten eind april verschillende dreamteams een dag lang aan creatieve oplossingen voor innovatie-uitdagingen in de sport- en revalidatiesector. Een eerste balans, twee maanden later? Dat technologische innovatie gericht op sporttoepassingen heel wat nieuwe diensten en producten kan opleveren. En zelfs nieuwe jobs.

24 juni 2015

Delen

“Sportprofessionals, studenten, ondernemers, trainers, therapeuten, wetenschappers en designers zorgden tijdens de Sports ID Marathon dat eerste aanzetten voor projecten naar een hoger plan getild werden”, zegt expert sporttechnologie Kristof De Mey (UGent). “De deelnemers hadden heel verschillende achtergronden. We faciliteerden voor hen een inspirerende omgeving voor open innovatie.” ‘We’, dat is Victoris, een consortium van UGent met onderzoekers uit de vakgroepen sport- en bewegingswetenschappen en kinesitherapie en revalidatie.

Resultaten

“Via Victoris maken we contact met de sporttechnologiesector, die op zijn beurt een single point of contact krijgt, vervolgt Kristof De Mey. “Nuttig voor pakweg een ontwikkelaar van sportbandages die wil weten welke revalidatiewetenschapper relevant is voor hem, of wie met elektronica bezig is. Denk ook aan innovaties in textiel, schoeisel, kunstgras, … veel knowhow over ICT, multimedia en communicatietechnologie zit bij iMinds, ook een projectpartner.”

Is het te vroeg om al resultaten te zien? “Er werd alvast een gebruiksvriendelijk interactief toestel ontwikkeld voor ‘agility training’ in balsporten. Een ander project is van het Uplace BMC Pro Triathlon Team dat naar ideeën zoekt om de fanervaring van triatlon op tv te verbeteren, een duursport die je niet eenvoudig op een boeiende manier in beeld kunt brengen. Er wordt nu gewerkt aan een systeem waarmee dynamische beelden vanop de fiets, in het water of met drones gefilmd kunnen worden. Deels bijvoorbeeld via wearables als de SmartWatch.”

Start-upweekend

De Sports ID Marathon werd dit jaar voor het eerst georganiseerd. “Het is pionieren, ook op het vlak van budgetten”, vervolgt Kristof De Mey. “De focus lag vooral op research. Voor een tweede editie zouden we ook andere accenten kunnen leggen. Je moet weten dat we met het event een beetje tegen het klassieke congresmodel in willen gaan. Een congres wordt georganiseerd om iets te presenteren dat in het verleden werd ontwikkeld. Wij willen de noden in de sector juist capteren. Die insteek moeten we zeker behouden en misschien zelfs nog versterken.”

“Niet alles tijdens deze eerste editie was gericht op nieuwe producten en diensten. We zouden naar een heus start-upweekend rond sporttechnologie kunnen evolueren. Of nog meer op diverse sectoren gaan mikken. Jobcreatie is natuurlijk de ultieme ambitie, bijvoorbeeld via nieuwe groeibedrijfjes. Uit mensen die elkaar leren kennen, komt sowieso spontane matchmaking voort. Disciplines samenbrengen die dat anders nooit doen, blijft hét doel”, besluit de organisator.

(wv) – Meer info: www.victoris.ugent.be 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.