Speeddatesessies en startersadvies zetten ‘young professionals’ op weg

De ‘Jobhappening voor Young Professionals’ van Howest, UGent en VDAB, op 16 februari in Kortrijk Xpo, is veel meer dan alleen maar een ‘jobbeurs’. Zowel de deelnemende bedrijven als de afstuderende studenten bereiden zich tot in de puntjes voor op de infosessies, speeddates of een sessie in de ondernemershoek. De ‘war for talent’ blijft immers in volle hevigheid woeden.

18 februari 2016

Delen

“Speeddates brengen de bachelors in contact met mogelijke werkgevers, en met initiatieven die starters ondersteunen.” (Claudia Eeckhout, Jobhappening Howest)

Een vijftiental jaar geleden begonnen in de turnzaal van de vroegere PIH (Provinciale Industriële Hogeschool), is de Jobhappening inmiddels een groot evenement geworden van de hogeschool Howest en haar associatiepartner UGent. In deze vorm vindt het evenement al voor de vierde keer plaats in Kortrijk Xpo. De jongste jaren schaart de VDAB zich ook achter dit initiatief als ondersteunende partner.

“Ons initiatief is indertijd gestart aan de PIH, waardoor de Jobhappening vooral mikte op afstuderende ingenieurs en IT’ers, met de bedoeling om de instapdrempel voor de student op de arbeidsmarkt te verkleinen. PIH werd opgenomen binnen de Howest-structuur, maar de happening is gebleven en heeft nu een veel breder profiel,” zegt Claudia Eeckhout, lector New Media & Communication Technology aan Howest, die het evenement samen met een heel team trekt.

Jongeren koppelen aan ondernemers

Vorig jaar waren er 850 bezoekers en 150 bedrijven zochten er nieuwe medewerkers. Maar Claudia Eeckhout noemt het niet zomaar een jobbeurs. “We ‘koppelen’ de deelnemers op verschillende manieren aan de bedrijven die op zoek zijn naar talent. In de voormiddag zijn er informatiesessies, in de namiddag vinden speeddatesessies plaats tussen de bedrijven en de studenten, die daarvoor vooraf moesten inschrijven. Omdat zowat 15% van de afstuderende bachelors ervoor kiezen om verder te studeren, zijn ook heel wat verenigingen en kennis- en onderwijsinstellingen aanwezig.”

Een derde categorie afstuderende bachelors zijn zij met startersambities. Claudia Eeckhout: “Wij noemen Howest graag een ondernemende hogeschool, vandaar dat we ook een ‘ondernemershoek’ inrichten waarin de young professionals op eenzelfde soort speeddate kennis kunnen maken met startersondersteunende initiatieven, zoals Voka-Bryo, de Acties voor Starters van de POM West-Vlaanderen en Start it @kbc.”

Ten slotte nodigen Howest, UGent en VDAB ook elk jaar een inspirerende spreker uit, die niet zozeer job- of sollicitatieadvies geeft, maar vooral passie en doorzettingsvermogen predikt. Vorig jaar hingen de deelnemers aan de lippen van ex-basketter Tomas Van Den Spiegel, dit jaar levert filmmaker, mediapersoonlijkheid en selfmade man Jan Verheyen de keynote speech.

(jd)

De Jobhappening voor ‘Young Professionals’ van Howest, UGent en VDAB vindt plaats op dinsdag 16 februari in Kortrijk Xpo. Van 15 tot 15.30 uur is er vrij bezoek. Meer info: App.howest.be/jobhappening

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.