Spaanse Burgemeesters verlagen hun loon met 60%

In tijden van crisis liggen de hoge salarissen van politici gevoelig bij de bevolking. Iets waar de linkse Spaanse burgemeesters na de verkiezingen rekening mee hielden.

7 juli 2015

Delen

Ada Colau & Manuela Carmena

De crisis heeft lelijk huisgehouden in Spanje. Er werd van de nieuwe verkiezingen dan ook verwacht dat ze verandering met zich mee zouden brengen. De nieuw verkozen linkse burgemeesters bleken inderdaad niet doof te zijn voor de frustraties van de bevolking en besloten al meteen om hun riante loon in te perken.

Terwijl de werkloosheid steeg en armoede de burgers in zijn greep hield, waren de hoge toplonen van politici al langer een doorn in het oog van de Spanjaarden. De zelfopgelegde loonsverlaging van de linkse burgemeesters is daarom niet alleen een nodige besparing, maar ook een symbolische daad die hen dichter bij de inwoners van hun steden brengt.

Barcelona en Madrid geven voorbeeld

Volgens La Vanguardia verlaagden zowel Ada Colau (burgemeester van Barcelona) en Manuela Carmena (burgemeester van Madrid) reeds hun salaris. Zo zakt het loon van Colau van 110.000 euro naar 43.000 euro bruto per jaar en dat van Carmena van 100.000 euro naar 40.000 euro. Naast de salarisverlaging besparen ze ook op het gebruik van officiële wagens en andere kosten.

Hoewel ze nog steeds een veelvoud verdienen van wat de gemiddelde Spanjaard verdient, is het symbolisch een grote stap vooruit. Ze erkennen hiermee dat ze het leed van de bevolking zien en erkennen dat het zo niet meer verder kan. Door het budget voor zichzelf in te snoeren stellen ze zich solidair met hun kiezers en komen ze hun verkiezingsbeloftes na.

(sjv) – Bron : Express.be

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.