Sollicitanten overdrijven in hun cv

Meer dan ooit is het bij het solliciteren van belang dat je er tussen uit springt. Maar zet als werkzoekende je kwaliteiten en ervaring niet té sterk in de verf. Bijna 1 op 2 bedrijven vindt cv's namelijk onbetrouwbaar.

Dit blijkt uit een onderzoek recent uitgevoerd in opdracht van Accountemps bij 3.708 internationale hr- en financemanagers uit 17 landen.

De cv's van kandidaten zijn voor de meeste werkgevers niet altijd even betrouwbaar. Zo vindt 53 procent van de ondervraagden wereldwijd het cv van kandidaat-werknemers niet betrouwbaar en overdreven, in België is dat 44 procent.

Liegen over je vorige job

De waarheid wordt het meest geweld aangedaan als het gaat over de inhoud van de vorige job (volgens 70 procent van de ondervraagden). Uit het onderzoek blijkt dat sollicitanten verder vooral overdrijven over hun managementkwaliteiten (57 procent) en technische vaardigheden (51procent), gevolgd door hun laatste salaris (42 procent), softwarekennis (35 procent), taalkennis (30 procent) en opleiding (24 procent).

Solliciteren via post blijft goed

Uit het onderzoek bleek ook dat de meerderheid (55 procent) van de werkgevers verkiest de sollicitatiebrief en CV via e-mail te ontvangen en 47 procent via de post. Persoonlijke overhandiging (11 procent) en via de website (13 procent) zijn duidelijk minder populaire kanalen.

(23/01/2009)

Meer info over CV

23/01/2009

  • 23 januari 2009
  • CV