Sollicitanten overdrijven in hun cv

Meer dan ooit is het bij het solliciteren van belang dat je er tussen uit springt. Maar zet als werkzoekende je kwaliteiten en ervaring niet té sterk in de verf. Bijna 1 op 2 bedrijven vindt cv's namelijk onbetrouwbaar.

23 januari 2009

Delen

Dit blijkt uit een onderzoek recent uitgevoerd in opdracht van Accountemps bij 3.708 internationale hr- en financemanagers uit 17 landen.

De cv's van kandidaten zijn voor de meeste werkgevers niet altijd even betrouwbaar. Zo vindt 53 procent van de ondervraagden wereldwijd het cv van kandidaat-werknemers niet betrouwbaar en overdreven, in België is dat 44 procent.

Liegen over je vorige job

De waarheid wordt het meest geweld aangedaan als het gaat over de inhoud van de vorige job (volgens 70 procent van de ondervraagden). Uit het onderzoek blijkt dat sollicitanten verder vooral overdrijven over hun managementkwaliteiten (57 procent) en technische vaardigheden (51procent), gevolgd door hun laatste salaris (42 procent), softwarekennis (35 procent), taalkennis (30 procent) en opleiding (24 procent).

Solliciteren via post blijft goed

Uit het onderzoek bleek ook dat de meerderheid (55 procent) van de werkgevers verkiest de sollicitatiebrief en CV via e-mail te ontvangen en 47 procent via de post. Persoonlijke overhandiging (11 procent) en via de website (13 procent) zijn duidelijk minder populaire kanalen.

(23/01/2009)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.