Slechts 17% kiest waar en wanneer hij werkt

Kiezen waar en wanneer je werkt, is een bepalende factor voor werknemers om langer te kunnen en te willen werken. Maar slechts 1 op de 3 werknemers heeft over één van beide parameters iets te zeggen. En amper 17 procent kan zowel de plaats als het moment kiezen wanneer hij werkt. Dat blijkt uit een onderzoek van hr-dienstverlener Securex.

16 december 2014

Delen

"Medewerkers die de mogelijkheid krijgen om tijd- en plaatsonafhankelijk te werken, zijn vaak meer tevreden en betrokken.” (Emely Theerlynck, hr research expert Securex)

Meer dan de helft van de werkende Belgen heeft geen tot weinig inspraak in zijn werkplaats en -uren. Drie op de tien kunnen kiezen waar ze werken, 31 procent kan kiezen wanneer hij werkt en slechts 17 procent heeft een zeg in waar én wanneer hij zijn job uitoefent.

Werknemers die die keuzevrijheid hebben, voelen zich overigens meer in staat om langer te werken dan collega's die geen inspraak hebben over hun werkplek en/of het tijdstip waarop ze mogen werken.

Flexwerk heeft nog positieve gevolgen voor organisaties, is te horen bij Securex. Het onderzoek van de hr-dienstenleverancier toont aan dat organisaties die flexibele werkuren aanbieden innovatiever zijn. Bovendien zijn medewerkers over het algemeen meer tevreden in organisaties met een weinig bureaucratische cultuur en flexibele uren.

Minder stress, meer plezier

“De baten voor de organisatie en voor de werknemer zijn vaak onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wanneer medewerkers de mogelijkheid krijgen om tijd- en plaatsonafhankelijk te werken, zijn ze vaak meer tevreden en betrokken. Hierdoor wordt de werknemer productiever en meer klantgericht, met een blijere klant en betere financiële resultaten tot gevolg”, zegt Emely Theerlynck, hr research expert bij Securex.

De grootte van de organisatie bepaalt niet of werknemers kunnen flexwerken. De ligging van de organisatie en de sector bepalen wel de flexibiliteit over de werkuren, maar niet over de werkplaats. Zo laten kantoren in Waals-Brabant en de IT- en dienstensector de grootste vrijheid in het kiezen van de werkuren.

De werknemers (zowel arbeiders als bedienden) die flexibel kunnen werken, rapporteren minder stress, minder fysieke klachten, meer plezier op het werk, meer motivatie en zijn minder geneigd om hun werkgever te verlaten.

Wie kan kiezen waar hij werkt?

  • 30% van de werknemers zegt te kunnen kiezen waar hij werkt.
  • Mannen (33%) kunnen vaker kiezen dan vrouwen (27%).
  • 50-plussers kunnen minder vaak kiezen waar ze werken dan jongere werknemers (25% vs. 32%).
  • Kaderleden zijn ook vrijer dan bedienden en arbeiders (47% vs. 29%).
  • 35% van de leidinggevenden kan kiezen waar ze werken, tegenover 28% van de niet-leidinggevenden.

(wv)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.