Skyline Communications breidt alweer sterk uit

Skyline Communications is een van die opmerkelijke West-Vlaamse groeibedrijven. Zijn softwareproduct DataMiner voor de telecom- en satellietindustrie wordt inmiddels door vrijwel alle grote wereldspelers gebruikt. Dat vertaalt zich in een snelle en stevige ontwikkeling van het bedrijf de jongste jaren. Nog dit jaar worden opnieuw honderd extra mensen aangeworven, en in 2018 komt er een tweede kantoorgebouw in Izegem.

11 maart 2016

Delen

Met de lente in zicht heeft Skyline Communications tal van nieuwe projecten in het vizier. Om die te kunnen bolwerken, heeft het bedrijf steeds meer mensen nodig. “Momenteel groeien we met 25 procent per jaar, en dat betekent veel nieuwe jobs bij ons. Dit jaar zoeken we opnieuw 70 mensen”, zegt finance and operations director Frederik Vandenberghe, die samen met zijn broers Bert en Ben, en hun vader Leo – stichter en managing director – het familiebedrijf naar grote hoogten stuwt. “De nieuwe medewerkers komen bovenop de 145 mensen die we nu wereldwijd tewerkstellen, van wie 130 in Izegem. Die 70 extra mensen hebben we, gelet op de nieuwe projecten, zeker nodig, maar we beseffen dat het moeilijk wordt om ze te vinden, en dit jaar alle openstaande jobs in te vullen.”

Tientallen extra jobs komen er dus bij, voornamelijk voor softwareontwikkelaars, system engineers en telecomingenieurs. Maar als een bedrijf zo sterk groeit, is extra volk welkom in élke afdeling. “Dat gaat van hr, administratie en financiën tot sales en projectmanagement. Uitbreiding op alle vlakken dus”, zegt Frederik Vandenberghe. “We werven trouwens wereldwijd aan. De jongste twee jaar hebben we kantoren geopend in Miami, Florida en het Portugese Lissabon, en ook daarvoor zoeken we nu bijkomende medewerkers. Al willen we zo veel mogelijk in België blijven investeren, toch zijn we verplicht om ook over de landsgrenzen te kijken om het tekort op te vangen.”

Recordcontracten

DataMiner is software die satelliet-, broadcast-, IPTV- en hybride coaxkabelnetwerken managet en aanstuurt. De ontwikkeling ervan begon rond 2000, 15 jaar na het oprichten van het bedrijf. Inmiddels is DataMiner toe aan versie 9.0. De software van Skyline Communications wordt al in honderd landen gebruikt. In veel van die landen komen er voortdurend grotere projecten bij, voor bestaande of nieuwe klanten. “Vorig jaar hebben we twee recordcontracten kunnen afsluiten, met Al Jazeera en het Russische RTRN (Russian Television and Radio Broadcasting Network, red.). Voor RTRN gaat onze DataMiner het grootste terrestrieel netwerk ter wereld monitoren”, zegt Frederik Vandenberghe. “Dat zijn heel omvangrijke projecten, waar we nu veel mensen moeten op zetten.”

Het lijkt er dus op dat deze software van West-Vlaamse makelij wereldwijd de standaard op het vlak van ‘netwerkmanagement’ aan het worden is en de concurrentie ver achter zich laat. “De standaard zou ik het nu nog niet noemen, al gaat het stilaan wel die richting uit”, zegt Frederik Vandenberghe niet zonder trots. “Wij zijn de enige speler die een hardwareonafhankelijke oplossing voor telecom kan aanbieden, en dat is een heel sterk verkoopargument. Er bestaan nog softwareoplossingen zoals de onze, maar die zijn meestal gebonden aan één merk en aan één type toestel. Op ons gebied zijn we inmiddels marktleider en we mogen gerust zeggen dat alle zenders en operatoren die ertoe doen, inmiddels met Dataminer aan de slag zijn.”

Technologiehub in nieuw gebouw

Izegem blijft de uitvalsbasis van Skyline Communications. Meer nog, het bedrijf investeert de komende tijd fiks in een gloednieuw tweede kantoorgebouw, vlak naast het huidige hoofdkwartier. “Zoals we nu groeien, weten we dat we binnen de twee jaar sowieso plaats te weinig zullen hebben. Daarom moeten we nu al starten met het nieuwe gebouw, zodat het in 2018 kan worden opgeleverd. Op langere termijn is het de bedoeling om de hele site te ontwikkelen tot een soort technologiecampus of technologie-incubator”, zegt Frederik Vandenberghe.

Skyline dataminer
“Aanvankelijk was het de bedoeling om een deel van ons huidige gebouw te verhuren aan andere technologiebedrijven, maar door onze snelle groei werd dat onmogelijk. Maar in het tweede, grotere gebouw zal daar wel plaats voor zijn. Om eenvoudigweg te verhuren, maar het idee is ook om start-ups in de technologische sector de kans te geven hier goedkoop met hun zaak te starten, eventueel door ons gecoacht. Binnenkort starten we met een proefproject, waarbij we nu al wat ruimte ter beschikking stellen. Zoiets willen we als technologisch bedrijf graag stimuleren en ondersteunen. In West-Vlaanderen, en zeker in de regio Roeselare-Izegem, zijn er weinig techologiehubs, maar we denken dat daar wel behoefte aan is. En daar willen wij onze rol in spelen.”

De evolutie die Skyline Communications de voorbije vijf à tien jaar doormaakte, is immens. En over vijf jaar zal het weer een compleet ander bedrijf zijn, zegt Frederik Vandenberghe. “We staan in onze markt voor enorme evoluties en uitdagingen, die ons ertoe dwingen onszelf voortdurend in vraag te stellen en opnieuw uit te vinden. Maar dat maakt het net zo leuk. Onder meer de opening van de buitenlandse kantoren was een grote stap. Wij groeien als ondernemers zelf ook mee met het familiebedrijf dat Skyline Communications nog steeds is.”

(wv) – Meer info: www.skyline.be

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.