SID-in Flanders Expo Gent: Opleidingen, stages en leerwerk per vierkante meter

SID-ins of studie-informatiedagen laten laatstejaars in het secundair onderwijs kennismaken met een brede waaier aan studie- en beroepsmogelijkheden. Van 22 tot 24 januari gaat de SID-in Oost-Vlaanderen door in Flanders Expo.

16 januari 2015

Delen

Dit jaar zijn er al 42.000 leerlingen ingeschreven voor de SID-ins over heel Vlaanderen.

Op de SID-in krijgen jongeren een beeld over hun mogelijkheden via een waaier van standhouders: vertegenwoordigers van hogescholen en universiteiten maar ook VDAB, vakbonden en verschillende beroepsfederaties van industrie- en dienstensectoren. Je hoort er wat beroepen nu juist inhouden en welke opleidingen scholen, bedrijven en organisaties in huis hebben.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: “In de toekomst willen we de oriëntatie en de studiekeuzebegeleiding alleen nog versterken en daar horen de SID-ins zeker bij. Een goed studiekeuzetraject begint al vanaf – of zelfs voor – het secundair onderwijs. Op termijn willen we naar een verplichte maar niet-bindende oriënteringsproef voor wie hogere studies begint. Zo zullen minder jongeren hun studies moeten stopzetten of andere keuzes maken. Het systeem van leren en werken wordt ook hervormd tot een volwaardige leerweg in de derde graad van het technisch- en het beroepsonderwijs.”

Werkplekleren

Binnen bedrijven en organisaties worden al heel wat leerwerkopleidingen gecreëerd. Jongeren die schoolmoe zijn, kunnen op die manier toch nog leren terwijl ze al aan het werk zijn. ”Via SID-ins willen we laatstejaars een zo breed mogelijk beeld geven van wat er voor hen bestaat op het vlak van studies en tewerkstelling,” preciseert Jasper Van Biesen, beleidsmedewerker van het Vlaams Ministerie voor Onderwijs en Vorming. “Dat aanbod evolueert voortdurend. Het hoger beroepsonderwijs (HBO5) loopt bijvoorbeeld steeds meer in de kijker bij jongeren. De op de beurs aanwezige sectoren – denk aan auto, horeca of chemie – en vakbonden vertellen je dan weer hoe en waar je aan werkplekleren kan beginnen.”

De meesten leerlingen komen met hun klas naar de SID-in. “Scholen zijn niet verplicht om mee te doen”, vervolgt Van Biesen, “maar in samenwerking met de CLB’s proberen we ze over de streep te trekken. Met succes, want er zijn dit jaar al 42.000 leerlingen ingeschreven voor de SID-ins over heel Vlaanderen. En ook volwassenen die verder willen studeren zijn welkom. Daarom houden we de beurs dit jaar voor het eerst op donderdagavond open tot 20 uur, waardoor je na je werkuren ook eens kijkje kan komen nemen.”

 

(wv) – Meer info: onderwijs.vlaanderen.be/sid-in-oost-vlaanderen

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.