Sfeermeter test homovriendelijkheid

homo sfeermeter

Nederlandse werknemers beschikken sinds vorige week over een meetinstrument om de homovriendelijkheid van hun bedrijf te testen. De ‘Sfeermeter’ is een initiatief van COC Nederland, de Nederlandse vereniging tot integratie van homoseksualiteit.

De Sfeermeter bestaat uit een vragenlijst die werknemers kunnen invullen op websites als Sfeermeter.com, Facebook en LinkedIn. Onder andere de sfeer op de werkvloer, verschillen tussen mannen en vrouwen en de houding tegenover homoseksuele collega’s komen aan bod.

Top 100 homovriendelijke bedrijven

Op basis van de antwoorden en reacties op de vragenlijst zal COC Nederland een top 100 opstellen van homovriendelijke bedrijven en organisaties. Het eindrapport wordt naar alle waarschijnlijkheid in het najaar gepubliceerd.

Met de vragenlijst wil de belangenorganisatie naar eigen zeggen het gesprek over de positie van homo’s en lesbiennes op het werk op gang brengen. Eerder onderzoek wees al uit dat maar liefst een derde van de homoseksuelen en een kwart van de lesbische vrouwen hun seksuele geaardheid op het werk verzwijgt.

Discriminatie

Bovendien zegt 7 procent van de homoseksuele mannen en 14 procent van de lesbische vrouwen op het werk in aanraking te komen met discriminatie wegens hun seksuele voorkeur. ‘Nare, stereotype grapjes zijn aan de orde van de dag, mensen worden aangesproken met ‘hé, homo!’ en vaak is de norm dat je je zo ‘hetero’ mogelijk gedraagt’, zegt Gerrit Jan Wielinga, projectleider bij COC Nederland. ‘Lesbo’s en homo’s ervaren vaak een gevoel van druk en onveiligheid, wat zelfs kan resulteren in verminderde productiviteit en ziekteverzuim.’

(mo) 

Meer info over Gelukkig op het werk , Collega's

30/06/2011