Schoolverlaters vinden vlot werk in Vlaams-Brabant

Schoolverlaters vinden in Vlaams-Brabant vlot aansluiting op de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit het jongste schoolverlatersrapport van de VDAB. De nabijheid van de luchthaven, een sterke diensten- en zorgsector en een hoge scholingsgraad zijn de sterkste troeven van de provincie.

30 juni 2015

Delen

"We hebben nood aan mensen met een technische scholing, maar voor veel ouders blijft het TSO tweede keuze.” (Lindsey Marin, stafmedewerker VDAB)

De VDAB volgde 71.817 Vlaamse jongeren die na het school- of academiejaar 2012-2013 de school verlieten. Van hen was 87,5 procent na één jaar niet langer werkzoekend. Slechts 4 procent schoolverlaters deed in het eerste jaar na het verlaten van de schoolbanken geen enkele werkervaring op.

De schoolverlaters vinden het vlotst hun weg naar de arbeidsmarkt in West-Vlaanderen (89,7%) op zeer korte afstand gevolgd door Vlaams-Brabant (89,5%). De arrondissementen Leuven en Halle-Vilvoorde scoren even goed. Vrouwelijke schoolverlaters zijn zelfs het beste af in Vlaams-Brabant, met slechts 8,4 procent werkzoekenden na één jaar.

Scholingsgraad

De tewerkstellingskansen verschillen behoorlijk naargelang de scholingsgraad van de schoolverlaters. Met name laaggeschoolde schoolverlaters – zonder minstens een diploma secundair onderwijs van de derde graad – vinden moeilijk een baan. Vlaams-Brabant scoort hier wel beter dan de rest van Vlaanderen.

Volgens Lindsey Marin, stafmedewerker arbeidsmarktinformatie bij de VDAB, telt Vlaams-Brabant sowieso weinig laaggeschoolde schoolverlaters, waardoor de arbeidsmarkt deze beter kan absorberen. Bovendien bieden bedrijven op en rond de luchthaven van Zaventem veel vacatures die door laaggeschoolden ingevuld kunnen worden. Toch zoekt 25,2 procent van de laaggeschoolde schoolverlaters in de provincie na een jaar nog steeds naar werk.

TSO blijft goede keuze

Een diploma technisch onderwijs van de derde graad (TSO3) biedt de beste opstap naar werk bij de middengeschoolde schoolverlaters. Een Se-n-Se (secundair na secundair, het vroegere '7de jaar') na het TSO vergroot die tewerkstellingskansen nog. Helaas daalt het aantal schoolverlaters met een TSO3-diploma; in Vlaams-Brabant studeerden er 6 procent minder af.

"We hebben nood aan mensen met een technische scholing, maar voor veel ouders blijft het TSO tweede keuze als hun kind niet 'meekan' in het ASO", zegt Lindsey Marin. "Andere ouders geloven ook dat je vanuit het ASO toch nog altijd kunt 'afzakken' naar het TSO, en laten hun kind daarom in het ASO starten. Maar zeker in de harde technische richtingen zoals industriële wetenschappen mis je dan de basis die in de eerste twee jaar gelegd wordt. TSO zou van bij het begin een positieve keuze moeten zijn."

Jaarlijks komen zo’n 4.500 schoolverlaters op de arbeidsmarkt met een diploma ASO van de derde graad, terwijl dit diploma eigenlijk voorbereidt op verder studeren. Wie deze stap niet zet en rechtstreeks naar de arbeidsmarkt gaat, dreigt in jobs terecht te komen die beneden zijn mogelijkheden liggen of niet direct beantwoorden aan de verwachtingen, stelt de studie.

Zorgberoepen boomen

De HBO5-opleiding verpleegkunde is een succesverhaal. Na een jaar heeft minder dan 1 procent van de schoolverlaters nog geen werk gevonden. In het arrondissement Leuven zijn zelfs alle schoolverlaters uit deze richting aan het werk. "Helaas overweegt men om onder druk van Europa deze richting af te schaffen", zegt Lindsey Marin. "Wij zouden dat betreuren, want jaar na jaar is het een richting met een heel goede aansluiting op de arbeidsmarkt. En met de vergrijzing zal de zorgvraag alleen maar toenemen."

De VDAB-studie wijst er ook op dat de HBO-5 opleiding niet alleen jongeren bereikt maar ook herintreders die hun loopbaan een nieuw elan willen geven.

Verder studeren

Vlaams-Brabant telt het hoogste percentage (51,7%) hooggeschoolde schoolverlaters. Professionele bachelors maken een uitstekende aansluiting met de arbeidsmarkt. Op een paar richtingen na zoals interieurvormgeving en journalistiek kun je in dit studieniveau eigenlijk alleen goede keuzes maken, zegt Lindsey Marin.

Het aantal schoolverlaters met een academische bachelor is aan het stijgen. Vlaams-Brabant telt proportioneel zelfs het grootste aandeel. Helaas is ook de kans gestegen dat ze na een jaar nog altijd werkzoekend zijn. "Het probleem is dat je na een academische bachelor een diploma krijgt, terwijl dat geen eindpunt zou mogen zijn", legt Lindsey Marin uit. "Wie vroeger een kandidatuurdiploma behaalde, besefte dat hij of zij nog verder moest studeren."

Het behalen van een masterdiploma is dan ook de kers op de taart: afgestudeerde masters maken volgens de VDAB-cijfers de beste aansluiting met de arbeidsmarkt. Slechts 7,3 procent zoekt na een jaar nog naar werk. Vlaams-Brabant telt in verhouding opnieuw het grootste aantal schoolverlaters met een masterdiploma. Toch hebben masters nergens meer kansen op een job als hier: slechts 5,3 procent is na een jaar nog werkzoekend.

Interactieve tool

Op de website van de VDAB vind je een interactieve tool waarbij je de detailgegevens per studieniveau, per studierichting en per provincie kunt bekijken. Enige voorzichtigheid is daarbij wel op zijn plaats. In sommige richtingen studeren te weinig studenten af om uit de cijfers zware conclusies uit te trekken. "Een goede studiekeuze maken begint bij informatie, maar laat zeker ook je hart meespreken", besluit het rapport.

(wv)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.