Schijnsollicitanten blijven toenemende plaag

De strengere activeringspolitiek maakt dat bedrijven die nieuwe medewerkers zoeken steeds meer te maken krijgen met schijnsollicitanten. Dat blijkt het geval bij meer dan zes op de tien bedrijven die rekruteren, aldus het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ).

19 april 2013

Delen

rij sollicitanten

Schijnsollicitanten zijn werkzoekenden die liever werkloos blijven en enkel solliciteren om hun inspanningen van hun zoektocht naar werk te bewijzen. De studie van NSZ, waaraan 436 kmo's deelnamen, toont aan dat de afgelopen 12 maanden 63 procent van de ondernemingen geconfronteerd werd met een of meerdere schijnsollicitanten.

Sinds een aantal jaar is de opvolging van werkzoekenden verhoogd. Zo moeten werkzoekenden aantonen dat ze actief op zoek zijn naar een job, willen zij hun uitkering behouden. Een studie van de RVA toont aan dat deze aanpak werkt. In 2012 werden 5312 werkzoekenden uitgesloten omdat ze te weinig inspanningen leverden. De aanpak zorgt er echter wel voor dat het aantal schijnsollicitanten toeneemt. Zo kreeg 46 procent van de bedrijven die de afgelopen 12 maanden nieuwe mensen wilden aanwerven zelfs drie tot vier schijnsollicitanten over de vloer.

Online applicatie

Van de 'valse sollicitanten' waar ondernemingen mee te maken kregen, vroeg 41 procent nog voor het sollicitatiegesprek om een document te ondertekenen als bewijs van de sollicitatie. Ook zich ongemotiveerd of niet enthousiast opstellen is een populaire techniek. De ondervraagde bedrijven reageren op deze praktijken redelijk kordaat. Zo breekt 32 procent het gesprek meteen af en 22 procent ondertekent niets. Slechts 4 procent van de onderneming geeft echter dit laakbaar gedrag door aan de VDAB en/of RVA.

NSZ pleit daarom voor een gebruiksvriendelijke online applicatie die het mogelijk maakt voor werkgevers om de namen van deze 'zogezegde' sollicitanten door te geven aan instanties zoals VDAB, Forem, Actiris en RVA.

(nm) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.