Werkplek
Vorige

1 van 637

Volgende
Volgend artikel:

Gebruik jij de 20/20/20-regel?

Schept een groenere economie nieuwe jobs?

‘Groene jobs gaan deels ten koste van banen in de klassieke industrie’ (Wilson De Pril, Agoria)
Zowat elke politieke partij hamerde in de afgelopen verkiezingscampagne op het belang van een groenere economie. Terwijl economie en ecologie tot voor kort eerder koele minnaars waren, worden ze meer en meer in hetzelfde bedje gelegd in de hoop dat er nieuwe jobs van komen. Alleen al in de sector van de hernieuwbare energie moeten er de komende tien jaar in ons land tienduizenden banen bijkomen. Maar is dat wel realistisch?
Wilson De Pril van Agoria
‘Groene jobs gaan deels ten koste van banen in de klassieke industrie’ (Wilson De Pril, Agoria)

Groen = big business

Groene economie is niet meer louter het modewoord van een aantal geitewollesokken. Het is big business geworden, dat kunnen zelfs de meest rabiate non-believers niet ontkennen. Zo vloeide er vorig jaar voor 112 miljard euro aan nieuwe investeringen naar cleantech of schone technologie. Vooral voor windenergie leek the sky the limit. Liefst een derde van het geld stroomde naar turbines en aanverwanten. De Vlaamse overheid wil tegen 2020 dan ook 13 procent van de energievoorziening uit groene stroom halen.

Geen wonder dus dat Agoria, de federatie voor de technologische industrie, schat dat het aantal jobs in de ontwikkeling en productie van hernieuwbare energie tegen 2020 zal stijgen tot bijna 40.000 werknemers, tien keer zoveel als nu.

Daar zijn de jobs van installateurs en de exploitatie van energieopwekking nog niet bij gerekend. Vooral in zonne-energie wordt een sterke groei verwacht, met een kwart meer tewerkstelling. “Hernieuwbare energie is een totaal nieuwe markt, die ondanks de crisis aan belang toeneemt”, vertelt Wilson De Pril van Agoria.

‘Veel geld gaat door ramen en deuren naar buiten’

België verkwist ook veel geld door niet efficiënt met energie om te springen, geld dat zeker tijdens een recessie broodnodig is om jobs te creëren of op zijn minst te sparen. McKinsey en het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) becijferden dat ons land tegen 2030 bijna 30 procent van het verwachte energieverbruik terug kan schroeven. Dat moet een besparing opleveren van 5,2 miljard euro.

Vooral onze gebouwen scoren ondermaats ten opzichte van die in het buitenland. Veel geld gaat door ramen en deuren naar buiten. “Onze analyse toont aan dat de verbetering van energie-efficiëntie niet enkel besparingen opbrengt, maar ook andere voordelen die cruciaal zijn in de huidige economische context: de vermindering van de CO2-uitstoot, versnelde jobcreatie, nieuwe markten voor diensten en producten en de verbetering van de concurrentiële positie van ons land”, zegt Ruben Verhoeven van McKinsey.

‘100 miljoen euro groene investering’

Ook veel politici zijn daarvan overtuigd, niet enkel die van Groen! In de voorbije verkiezingscampagne hamerde zowat elke partij op het belang van groene jobs, als was het een mantra om weerwerk te bieden aan de vele recente ontslagen. In het ambitieuze plan ‘Vlaanderen in Actie’ wordt eveneens expliciet de groene kaart getrokken.

Voormalig Vlaams minister van Economie Patricia Ceysens investeerde de afgelopen legislatuur 100 miljoen euro in groene pilootprojecten. Dat moet naar eigen zeggen de basis leggen om tegen 2020 naar schatting 46.000 nieuwe groene jobs te creëren.

(katrien.stragier@jobat.be)   

12 augustus 2019
Anderen bekeken ook