Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 892

Volgende
Volgend artikel:

Hoe maak jij je onvervangbaar in het AI-tijdperk?

Schaadt introversie je carrière?

“Stop jezelf als introvert persoon te vergelijken met je extraverte medemens of van jezelf te verwachten dat je extraverter moet en zal worden.” (Analine Gorissen, persoonlijkheidsadviseur Basic Instinct)
Schijnt er nog licht aan de horizon voor de introverte mens? Jazeker! Tenminste: als je je als introvert bewust bent van je eigen kwaliteiten en valkuilen. Door stelselmatig de eigen kwaliteiten optimaal in te zetten maak je als introvert immers het verschil.
introvert
“Stop jezelf als introvert persoon te vergelijken met je extraverte medemens of van jezelf te verwachten dat je extraverter moet en zal worden.” (Analine Gorissen, persoonlijkheidsadviseur Basic Instinct)

Ruimte maken voor ingetogen mensen, hoe vaak doen wij dat eigenlijk? Zeker een derde tot de helft van de wereldbevolking schijnt introvert te zijn: een groep mensen die geen moeite heeft met stiltes, naar hun gedachten laat raden en successen niet van de daken schreeuwt.

Kortom: een groep die meer naar binnen gericht is en hierdoor helaas ook minder zichtbaar kan zijn in de samenleving.

Aandachtspunten

Coach Analine Gorissen zet speciaal voor hen enkele aandachtspunten op een rij:

  • “Het is raadzaam om open te zijn over je introvert zijn, dat creëert ruimte.”
  • “Je kunt ongeïnteresseerd of afstandelijk overkomen door je zwijgzaamheid of de observerende houding die je aanneemt.”
  • “Geef gerust toe dat je even de tijd nodig hebt om één en ander af te wegen maar dat er vervolgens een nauwkeurig en concreet advies of antwoord van je verwacht mag worden. De ander begrijpt zo beter de manier hoe je informatie verwerkt en heeft meer respect voor je eigenheid.”

Introvert bij vergaderingen

In vergaderingen wordt vaak veel waarde gehecht aan een vlotte meningsvorming van de aanwezigen. Er moeten nu eenmaal snel knopen worden doorgehakt en dan is het wel prettig als iedereen zijn mond opendoet, natuurlijk.

“Voor een introvert iemand kunnen groepsdiscussies soms te snel gaan doordat hij of zij genuanceerd wil overwegen wat er precies gezegd wordt alvorens een eigen mening te vormen én te uiten”, legt Analine uit. “De kans is groot dat hij of zij hierdoor niet snel genoeg inhaakt op het gezegde en aldus op de achtergrond verdwijnt.”

Wij nemen met andere woorden de tijd en rust vaak niet om de meer introverte collega’s actief uit te nodigen om hun zegje te doen. We gaan stilletjes uit van de aanname ‘Niet gesproken = geen noemenswaardige mening’.

‘Iedereen is een genie’

“Stop jezelf als introvert persoon te vergelijken met je extraverte medemens of van jezelf te verwachten dat je extraverter moet en zal worden”, geeft Analine als gouden raad.

“Iedereen is een genie. Maar als je een vis beoordeelt op zijn vermogen om in de bomen te klimmen, zal hij zijn hele leven geloven dat hij dom is”, aldus een bekend citaat van Albert Einstein.

Eline Sluys - auteur van: ‘Succesvol solliciteren voor introverte mensen’ - verwoordt het zo: “Wanneer je een introvert beoordeelt op zijn vermogen om extravert te zijn, zal hij zich een mislukkeling gaan voelen. Zijn kwaliteiten zullen voor iedereen verborgen blijven.”

Richard Branson van zijn kant formuleert het aldus: “Indien je een goede werknemer wilt, moet je in de eerste plaats zoeken naar iemand met een persoonlijkheid die past bij de bedrijfscultuur. De meeste vaardigheden kun je leren, maar het is moeilijk om mensen te trainen op hun persoonlijkheid. Als je iemand kunt vinden die prettig in de omgang is, die vriendelijk is en erop gericht om anderen te helpen, dan heb je een goeie te pakken. Persoonlijkheid is de sleutel. Dat is iets wat er niet altijd uitkomt tijdens een sollicitatiegesprek. Sommige mensen zijn terughoudend. Maar je moet vertrouwen op je oordeel. Als je te maken hebt met een introvert persoon die een prettige persoonlijkheid heeft, gebruik dan je ervaring om het uit hem (of haar) te trekken.”

Een ‘onweerstaanbare’ eerste indruk

33% van de hr-managers zegt binnen de 90 seconden te weten of zij een goede kandidaat voor zich hebben zitten of niet.

Het klopt dat mensen heel snel een eerste indruk hebben van personen die ze voor het eerst zien. Dat heeft te maken met de neiging van het menselijk brein om alles zo snel mogelijk te categoriseren. Dit helpt om de vele informatie die op ons afkomt te kunnen verwerken. Het is een automatisch proces waar mensen zich niet bewust van zijn en waar ze geen invloed op hebben. Dus kun je maar beter goed voorbereid zijn.

Hoe? Non-verbaal gedrag en kleding zijn grote factoren voor een eerste indruk. Weet je dat 67% van de sollicitanten geen oogcontact maakt, 38% gewoonweg niet glimlacht en 27% geen stevige handdruk geeft?

Open houding

Let er bij wijze van proef eens op hoeveel er (niet) gelachen wordt. Bijvoorbeeld wanneer je een winkel binnengaat, naar een balie of loket toestapt. Welke indruk maken deze mensen op jou?

Inderdaad, heel dikwijls worden we al op afstand gehouden door hun houding en uitstraling. Ze lijken ongeïnteresseerd en glimlachen niet eens. Wie vraagt nu graag iets aan iemand die niet eens de moeite doet om een open houding aan te nemen?

Daarom: enkele praktische tips! 

  1. Niet lachen tijdens een sollicitatiegesprek geeft een slechte indruk. Een blij gezicht drukt zekerheid uit. Geloof in jezelf én in een goed contact. Wie lacht voelt zich ook beter. Het is zelfs bewezen dat je met een lachend gezicht méér gedaan krijgt.
  2. Oefen in het maken van oogcontact wanneer je dit eng vindt. Maak er een procesdoel van. Procesdoelen zijn doelen die gaan over concreet gedrag dat je wilt laten zien en waar je zelf controle over hebt.
  3. Oefen je handdruk. De manier waarop iemand een handdruk geeft zegt iets over hemzelf en beïnvloedt zijn eerste indruk. Een slappe, ontspannen hand drukt passiviteit en afstandelijkheid uit. Een lange krachtige handdruk drukt dominantie uit. Een te korte handdruk maakt een nerveuze, contactschuwe indruk.

(ag) - Bron: 'Succesvol solliciteren voor introverte mensen' (Eline Sluys) - Meer info: Basic Instinct / Workshop ‘Hoe zichtbaar ben jij?’ 

Analine Gorissen coacht introverte mensen, ondernemers en singles door ze te leren hun persoonlijkheid te matchen met wie ze werkelijk zijn en wat ze willen uitdrukken, zodat ze succesvol worden vanuit hun authenticiteit. Want stel je eens voor dat je helemaal jezelf bent. De echte JIJ die vanbinnen zit en eindelijk naar buiten komt. Dat de wereld je ziet, zoals je echt bent en dat je straalt, als Jezelf. 

31 december 2014
Anderen bekeken ook