Samenwerken via de computer

"Eigenlijk bestaat het principe van samenwerken via de computer al lang", zegt Mechant. "In de jaren tachtig sprak men al van CSCW (Computer Supported Collaborative Work, red.), een term die later vervangen is door social software en groupware."

22 december 2008

Delen

Inmiddels zijn er heel veel mogelijkheden om online samen te werken: wiki's, groepblogs, kennisbeheer door sociale bookmarkingwebsites ... Ook sociale netwerksites bestaan in alle geuren en kleuren. Toch kan je een corporate site als LinkedIn niet vergelijken met netwerksite pur sang als Facebook. De communicatie die zich op die laatste afspeelt, vergelijk ik wel eens met apen die elkaar vlooien. Je toont er wie je bent en wie je vrienden zijn maar veel wordt daar niet gezegd. Facebookgebruikers die echt iets willen zeggen, doen dat trouwens ook nog steeds via one to one-kanalen", meent Mechant.

Hoe sociaal sites als Facebook en co ook mogen zijn, toch zijn ze ook een tikkeltje autistisch, vindt David Geerts van de onderzoeksgroep CUO aan de Katholieke Universiteit Leuven. Vooral de sociale software laat vaak nog te wensen over. "Die software probeert ons sociaal gedrag te imiteren zonder echt inzicht te hebben in onze gedragingen en houdt weinig rekening met de subtiele verschillen in ons sociaal gedrag. Met vrienden communiceer je toch anders dan met collega's of zakenrelaties. Dat onderscheid kan je op een site niet of nauwelijks maken."

Spraakverwarring

Ook non-verbale aspecten en de dynamiek van communities gaan volgens Geerts verloren. "Soms spelen technische beperkingen een rol, maar vaak gaat het om een gebrek aan kennis over hoe mensen echt met elkaar willen communiceren Vandaar dat er wel eens wordt gesproken over het autisme van de huidige sociale software."

"Bepaalde problemen los je inderdaad nog steeds best face to face op", meent ook Mechant. "Digitale communicatie leidt nog te vaak tot spraakverwarring, vooral omdat er heel dikwijls door en naast elkaar gechat wordt. Ook videoconferencing zorgt bij deelnemers soms voor een bevreemdend gevoeld. En bedrijven die werken met web-based systemen lopen natuurlijk het risico dat heel hun bedrijf op zijn buik gaat als het internet uitvalt. Ook werken met toepassingen zoals Google Docs (een gratis online tekstverwerker, red.) houdt risico's in, onder meer voor de veiligheid van je documenten."

bulletsGebruikers willen controle  

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.