Roof Food start cateringzaak op dak bedrijvencentrum

Een vegetarische cateringzaak die zijn groenten kweekt op het dak van een bedrijvencentrum? Dat is exact wat Sabien Windels in Gent van plan is met Roof Food. “We cateren, maar willen mensen ook laten kennismaken met de dakmoestuin.”

8 september 2014

Delen

Sabien Windels
”Champignons kweken op koffiegruis. Daar willen we mee experimenteren.” (Sabien Windels, Roof Food)

Sabien Windels heeft altijd al graag met haar handen in de aarde gewroet. De voorbije jaren was moestuinieren meer dan een hobby geworden, al toonde zich dat niet meteen in haar studie- en beroepskeuze. Sabien studeerde af als handelsingenieur en ging aan de slag als consultant bij een IT-dienstenleverancier.

“Maar dat was niet helemaal mijn ding”, blikt ze daarop terug. “Ik heb dat anderhalf jaar gedaan, maar ik miste iets. Ik was voortdurend met technische details bezig en miste de rode draad. Ook de maatschappelijke relevantie van mijn job ontging me. En omdat ik iemand ben met een hart voor ecologie en duurzaamheid, begon dat alsmaar harder te knagen.”

Stadslandbouw

Toen KAHO Sint-Lieven iemand zocht met een economische achtergrond om onderzoek te doen naar duurzame steden, hapte Sabien toe. “Ik werk hier nu sinds januari 2013. Het is echt een andere wereld waarin ik ben beland. Ik ben nu promotor van thesissen van studenten die gaan over het bouwen van serres op daken.”

De link met haar eigen interesses was snel gelegd. “Het samenspel van milieu en economie heeft me altijd geboeid. De laatste jaren ben ik me beginnen verdiepen in stadslandbouw en dakmoestuinen. Ik woon zelf in een typisch Gentse woning met een klein ‘koertje’. Voor een moestuin heb ik geen plaats. Om in de tuin te werken, moet ik tijdens het weekend naar mijn ouders gaan.”

Creatief tuinieren

Sabien ontdekte al snel enkele fora rond stadslandbouw en bezocht voorbeelden van dakmoestuinen in Berlijn, Amsterdam en Rotterdam. “Naar de buiten verhuizen is voor mij momenteel geen optie. Ik houd van het stadsleven. Dus zal de tuin naar mij moeten komen.”

In januari van dit jaar besloot ze om haar interesse in een businesscase te gieten. “Ik werkte toen nog voltijds en heb toen drie maanden lang ’s avonds en in het weekend zitten sleutelen aan een businessplan dat ik heb ingediend bij de ondernemerswedstrijd Bizidee. Ik heb echt alle opties verkend. In het begin stond niets vast, alleen dat stadslandbouw een belangrijke rol zou spelen.”

Uiteindelijk werd het een dakmoestuin. “Serres op daken leken me niet zo voor de hand liggend en ook minder ecologisch. Maar gewoon een dakmoestuin starten, rendeert niet. Ik had een breder verhaal nodig.”

Dakmoestuin

Een verhaal van een vriendin bracht haar op een idee. “Ze vertelde me dat het bedrijf waar ze werkte een veggie-donderdag wou organiseren, maar dat het geen leverancier vond. Het aanbieden van vegetarische maaltijden leek me wel iets. Het lag in de lijn van mijn concept en het strookte met mijn visie.”

Zo werd de dakmoestuin de rode draad in Sabiens project. “Ik zou groenten gaan kweken en die gebruiken om maaltijden te bereiden voor werknemers in bedrijvencentra. Elke dag een ander centrum, zodat ik met een weekmenu kan werken.”

Omdat een dakmoestuin geen gewone tuin is, plant Sabien ook workshops rond creatief tuinieren en koken te organiseren. Die zullen plaatsvinden op het dak van het sociaal-economisch bedrijvencentrum De Punt in Gentbrugge.

“De nieuwbouw Punt staat er nog niet, maar de plannen zijn getekend en op het dak is een dakmoestuin voorzien. Daar hebben we een akkoord over gesloten”, zegt Sabien. Exploitatiemogelijkheden ziet ze voldoende. “Andere bedrijven kunnen in De Punt een vergaderruimte huren en de dag afsluiten met een diner en een activiteit op de dakmoestuin.”

dakmoestuin Roof Food 

Dertig centimeter ‘dik’

De dakmoestuin van Sabien wordt ongeveer 500 vierkant meter groot. Ze zal er vooral kruiden en bladgewassen kweken. “Niet alle groenten zullen er groeien. Voor de wortels van tomatenplanten zal er bijvoorbeeld te weinig plaats zijn. Die groeien te diep in de grond. Mijn dakmoestuin is maar dertig centimeter ‘dik’.”

Om het maximum uit haar tuin te halen, wordt Sabien bijgestaan door een expert van Velt, de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren. “Samen ontwikkelen we een teeltplan. Tegelijk wil ik het ecologische aspect van mijn onderneming promoten bij het brede publiek. Roof Food wordt een coöperatieve vennootschap, wat betekent dat iedereen coöperant kan worden. Ik mik vooral op mensen uit de buurt. In plaats van hun groente-, fruit- en tuinafval te laten ophalen, kunnen we het hergebruiken in de dakmoestuin.”

Champignons op koffiegruis

Sabien wil van haar dakmoestuin ook een labo maken voor innovatieve tuiniertechnieken. “Champignons kweken op koffiegruis bijvoorbeeld. Daar willen we mee experimenteren.” Al moet er in de eerste plaats vooral gekookt worden om de cateringzaak draaiende te houden. “Ik heb net een kok aangeworven en zelf volg ik nu een vegetarische kookopleiding”, vertelt Sabien.

De eerste gerechten die rechtstreeks uit de dakmoestuin komen, worden pas begin 2016 geserveerd. “Dan kunnen we pas echt starten. Tot dan werken we vanop een voorlopige locatie en leveren we vanaf november één keer per week een maaltijd, bereid met producten van lokale boeren. In de loop van 2015 zullen we het tempo verhogen en in 2016 nemen we onze intrek in De Punt. Zo kunnen we beetje bij beetje groeien en houden we de gedachte levend tot we onze eigen groenten kunnen kweken.”

(wv) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.