Recruiters zien vooral nadelen in video-CV

Uit promotieonderzoek van psychologe Annemarie Hiemstra blijkt dat solliciteren via een filmpje populairder wordt, maar HR-mensen zien er vooral nadelen in.

6 februari 2013

Delen

video-cv

Hiemstra is adviseur bij HRD-adviesbureau GITP en docent aan de Erasmus Universiteit. Ze onderzocht hoe er wordt gedacht over het video-CV.

Het onderzoek geeft aan dat recruiters een papieren CV nog steeds eerlijker vinden dan een video-CV. Een gedrukt CV heeft directer met de job te maken. Het probleem is dat het fenomeen voor veel HR-verantwoordelijken nog onbekend is, en dat het daarom bij hen niet in goede aarde valt.

Wie kiest voor een video-CV?

Uit het onderzoek blijkt dat het vooral laaggeschoolden zijn die de voorkeur geven aan een dergelijk CV, en ook mensen met een slechte taalbeheersing of een niet-westerse culturele achtergrond.

Niet-westerse minderheden vermelden ook minder vaak stages en kleinere nevenactiviteiten op hun CV. Dat leidt tot kleine maar belangrijke verschillen in hun beoordeling.

Stereotypering

Hiemstra deed ook een proef met fictieve papieren en video-CV's met een Arabisch tegenover een Nederlands accent. Uit de proef blijkt dat er in het video-CV niet meer gediscrimineerd wordt dan in het papieren CV. Om die reden krijgt stereotypering in video-CV's geen kans. Dat zou wel het geval kunnen zijn in geschreven CV's.

Tot slot blijkt uit het onderzoek ook dat bevoordeelde HR-mensen kandidaten met meer etnische kenmerken minder geschikt vinden. Daarentegen oordelen recruiters die niet bevoordeeld zijn precies omgekeerd. Zij beoordelen mensen met etnische kenmerken hoger wanneer het baangeschiktheid betreft.

(jn) – Bron: nrc.nl 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.