Privé surfen op het werk kost 6.656 euro

De meesten onder ons maken zich er wel eens schuldig aan: privé-surfen op het werk. Smartphones, tablets en lange uren achter de werkcomputer dragen toe aan die verleiding. Een beetje ontspanning kan geen kwaad, toch?

12 september 2017

Delen

Nadelen

Blijkbaar is privé-surfen niet zo onschuldig als het lijkt. De gemiddelde Europese werknemer spendeert 50 minuten per dag aan privé-internetgebruik op de werkvloer. Iets dat negatieve gevolgen heeft voor de productiviteit van de werknemer. 50 minuten surftijd per dag doet de productiviteit met 10,2 % achteruitgaan.

Olfeo, het bedrijf dat onderzoek deed naar het internetgebruik bij verschillende bedrijven, rekende uit dat deze 50 minuten leiden tot het verlies van minsten 5 werkweken per jaar. Iets dat een bedrijf jaarlijks zo'n 6.656 euro per werknemer kost.

Populairste sites

Het is geen verrassing dat Facebook in Europa met stip op nummer 1 staat als meest bezochte site tijdens de werkuren, gevolgd door YouTube en Wikipedia. Ook in België. Verder is het Belgisch personeel vooral geïnteresseerd in blogs en verschillende fora, terwijl een Duitser eerder nieuwssites zal frequenteren. De Franse werkende bevolking is volgens het onderzoek het minst aangetrokken tot sociale netwerken.

Nuancering

Hoewel Olfeo beweert dat mensen die tijd investeren in privé-surfgedrag minder productief worden, zijn er studies die dit tegenspreken. Olfeo heeft er dan ook baat bij om werkgevers erop te wijzen dat surfend personeel hen geld kost. De hoofdactiviteit van het bedrijf is namelijk om software te leveren die bedrijven toelaat om bepaalde sites voor hun werknemers te blokkeren en het internetgedrag van hun werknemers te analyseren en te filteren.

De meningen over het effect van een vrij internetgebruik zijn dus verdeeld.

(sjv) – Bron: Express.be 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.