‘Pop-upwerkplekken’ in Tieltse leegstaande panden

In Tielt worden leegstaande panden in het centrum binnenkort ingenomen door startende ondernemers en freelancers. Het idee voor deze ‘pop-upwerkplekken’ komt van Nadja Desmet, die een coworkingcenter uitbaat. Het stadsbestuur is het idee erg genegen, net als de eigenaars van de panden trouwens.

15 januari 2015

Delen

""Pop-upwerkplekken' zijn een concept waarmee veel partijen hun voordeel kunnen doen." (Nadja Desmet)

In Tielt is er procentueel niet meer leegstand in het ‘kernwinkelgebied’ dan in andere centrumsteden. Niettemin werpt elke leegstand een smet op een stadscentrum, en zoekt elke stad naar oplossingen. “Door een aantal maatregelen zien we wel een positieve trend en slagen we erin de leegstand terug te dringen”, zegt schepen van Ondernemen Bart Biebuyck (Open VLD). “Niettemin kunnen de ‘pop-upwerkplekken’ hier extra bij helpen.”

Het idee komt van Nadja Desmet, die in Tielt het coworkingcenter Co Hub uitbaat. “Ik werd geïnspireerd door initiatieven die al bestaan in grote steden als Gent en Antwerpen. ‘Pop-upwerkplekken’ in leegstaande panden zijn eigenlijk een voortzetting van het bestaande coworkingconcept, en geven er een nieuwe dimensie aan.”

Laagdrempelige huisvesting

Nadja Desmet lanceerde het idee bij wijze van ‘minimarktonderzoek’ eind vorig jaar via socialmediakanalen en al snel ging de bal aan het rollen. Vooral het idee om de tijdelijke werkplekken in leegstaande panden onder te brengen, sloeg aan. "Vrij snel waren zowel het stadsbestuur als de eigenaars van die gebouwen sterk voor het idee gewonnen”, zegt ze. "Uiteraard," zegt Bart Biebuyck. "Het is fijn om te zien hoe een ondernemer zich wil inzetten voor de lokale economie en mee naar oplossingen helpt zoeken. Dat kunnen we als stadsbestuur alleen maar toejuichen én actief ondersteunen."

"Het is dan ook een concept waar veel partijen hun voordeel mee kunnen doen", zegt Nadja Desmet. “Eigenaars hebben er baat bij dat hun pand wordt opgeknapt en gebruikt. Als het leeg blijft staan, gaat het ook maar verkommeren en het komt niet goed over bij passanten. Voor het stadsbestuur houdt het in dat er minder leegstand is in het centrum. En voor startende ondernemers en freelancers betekent het een erg laagdrempelige huisvesting voor hun activiteit. Coworken op zich is ook al positief. Je komt in contact met mensen die in dezelfde situatie zitten, je kunt elkaar motiveren en tips geven en de huisvestingskosten worden gedeeld. Bovendien gaan we uit van een erg lage huurprijs voor deze ‘nomadische kantoren’. Dat hoeft voor mensen die twijfelen aan een eigen zaak dus ook geen obstakel meer te zijn. Ze kunnen, zonder zich al te zeer te verbinden, uittesten of hun idee levensvatbaar is en zien of hun zaak kan draaien. En wie weet komen ze met de eigenaar tot een akkoord om het pand op langere termijn te huren, tegen het volwaardige tarief.”

Goed idee op het juiste moment

In Tielt starten jaarlijks zowat 150 mensen met hun eigen zaak; vorig jaar waren dat er zelfs 176. Een aantal van hen kan er dus later dit jaar voor kiezen om vanuit een pop-upwerkplek aan de slag te gaan. “We denken vooral aan dienstverlenende starters en creatieve freelancers, maar ook een koffiebar of een aantrekkelijke nichewinkel behoren tot de mogelijkheden”, zegt Nadja Desmet.

Hoewel Nadja het idee lanceerde, is het niet de bedoeling dat zij dit project alleen trekt. "We gaan dit met een aantal mensen doen, in samenwerking met de stad, eigenaars, immokantoren enzovoort. Het is fijn dat het concept zo aanslaat en dat we er niet aan moeten trekken en sleuren. Blijkbaar was dit het goede idee op het juiste moment. De komende maanden gaan we hiervoor een platform opzetten, alles juridisch sluitend maken (de panden blijven bijvoorbeeld officieel te huur staan), bekijken hoe het zit met de verzekeringen en een aanpassing van de leegstandtaks, aansluitingen voor nutsvoorzieningen, enzovoort."

Verwacht wordt dat het initiatief over een drietal maanden concreet gestalte krijgt. "Vanuit het stadsbestuur zullen we het concept uitleggen aan de mensen die een handelspand te huur aanbieden", zegt Bart Biebuyck. "We zullen ook jonge starters uitnodigen en bijeenkomsten organiseren waarop eigenaars en starters elkaar kunnen ontmoeten. De stad zal de ‘pop-upwerkplekken’ dus faciliteren en ondersteunen, onder meer ook met een premie van 500 euro voor starters die zich in het ‘kernwinkelgebied’ vestigen. Ook voor de inrichting van het winkelpand voorzien we een subsidie."

Groeipotentieel voor coworken

Deze ‘pop-upwerkplekken’ kunnen, door hun centrale ligging in het ‘winkelkerngebied’, ook het coworken helpen promoten. "Coworking is inmiddels een bloeiend en matuur concept, maar er is nog veel groeipotentieel," stelt Nadja Desmet vast. "Ondernemende mensen moeten nog meer zicht krijgen op de voordelen ervan: een (satelliet)kantoor dicht bij huis, ruimte maar ook ervaringen delen ... Coworken neemt een aantal drempels weg om zelf te gaan ondernemen. De interesse hiervoor wordt steeds groter, ook in een kleinere stad als Tielt."

In april vorig jaar richtte Tielt trouwens voor een dienst Lokale economie op. Sinds september is een ambtenaar Lokale economie aan de slag, die jonge starters kan helpen met al hun juridische en praktische bekommernissen.

(jd) – Foto: (gf) - Meer info: Nadja Desmet / www.facebook.com/groups/popuptielt

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.