Pluk je toekomst in tuinaanleg- en onderhoud

Tijdens de Tuindagen in Beervelde op 8, 9 en 10 mei stelt de sector Tuinaanleg en -onderhoud zich voor. Verschillende scholen die de opleiding aanbieden – zoals de Tuinbouwschool van Melle – nemen deel en de wedstrijd Beloftevolle Hovenier 2015 voor hun laatstejaars wordt er afgesloten door Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits. Dat de winnaars snel aan de slag kunnen, staat vast.

25 april 2015

Delen

Enthousiaste laatstejaars tijdens de finale van de wedstrijd Beloftevolle Hovenier.

"Eerst even de puntjes op de i zetten", steekt Yves Heirman, Directeur van de Belgische Federatie van Groenvoorzieners (BFG), van wal.

"Tuinaanleg en -onderhoud is niét hetzelfde als Tuinbouw. Het ene is dienstverlening, het andere productie. Naar tuinaanleg en -onderhoud is veel vraag van particulieren, voor parken, tuinen en daktuinen. Bedrijven vragen bijvoorbeeld daktuinen, sportvelden en bedrijfsterreinen en de overheid parken, begraafplaatsen en de inrichting van onze groene ruimte. Tijdens de Tuindagen op het mooie parkdomein van Beervelde komen tuinaannemers én scholen zich voorstellen aan het publiek. Wijzelf bekronen er de winnaars van onze wedstrijd Beloftevolle Hovenier 2015 bij de laatstejaars van verschillende Vlaamse tuinbouwscholen. De deelnemers, in het zevende jaar van hun opleiding, komen later hoe dan ook – als zelfstandige of in loondienst – aan de bak. De beroepszekerheid in deze richting is héél groot. De wedstrijd heeft niveau. Zelfs in de preselecties ligt de kwaliteit hoog. Haal je de finale, dan ben je sowieso gepassioneerd bezig met het vak."

Allroundkennis

Steeds meer bedrijven werken via tuinaanleg aan hun uitstraling als aangename werkgever, gemeenten investeren in groenvoorzieningen. “Ondanks de crisis hebben we nu 7.800 professionele tuinaannemers, twee keer meer dan tien jaar geleden. Dat kan zeker nog eens verdubbelen: er is een groot maatschappelijk en politiek draagvlak voor betere levensomgevingen en -kwaliteit. Ook gezondheid, lichaamsbeweging en mobiliteit zijn gelinkt aan tuinaanleg. Dat maakt de sector veelbelovend, want groen biedt een enorme maatschappelijke meerwaarde."

Toch blijf sensibiliseren nodig, aldus Yves Heirman. "We willen professionals die een tuin juist én met liefde aanleggen. Dit is sowieso een beroep voor mensen met passie, anders hou je het niet vol. In de opleidingen land- en tuinbouw moet er meer aandacht komen voor tuinaanleg en -onderhoud: in Vlaanderen zijn er evenveel werkgevers in tuinaanleg als in land- en tuinbouw samen. Historisch ligt de focus nog altijd andersom, maar Tuinaanleg en -onderhoud is sterk geëvolueerd van voorbereiding op een basisberoep naar een specialisatie waarin je méédenkt met klanten. Er is naast het beroepssecundair studieaanbod ook de professionele bachelor in de agro- en biotechnologie, afstudeerrichting Groenmanagement: een ambitieuze studiekeuze. Bovendien staan onze Vlaamse tuinaannemers wegens hun allroundkennis hoog aangeschreven in het buitenland."

(wv) – Meer info: www.beloftevollehovenier.be, www.parkvanbeervelde.be en/of www.tuinbouwschool-melle.be 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.