Plopsaland zoekt 250 seizoensmedewerkers en jobstudenten

Zeggen dat het een goed jaar was voor Plopsaland in De Panne, is een understatement. Vorig jaar lokte het park 1,27 miljoen bezoekers, en dat zullen er – onder meer door de opening van een waterpark – dit jaar nog meer zijn. Daardoor zijn ook meer medewerkers nodig.

16 januari 2015

Delen

“We kunnen steeds meer seizoensmedewerkers gebruiken in al onze divisies.” (Maarten Brutin, verantwoordelijke rekrutering Plopsaland De Panne)

Het is inmiddels vijftien jaar geleden dat Plopsaland De Panne de deuren opende. In 1999 verkocht de familie Florizoone haar Meli-Park, waar hele generaties ondergedompeld werden in de wereld van zoemende bijtjes, aan Studio 100. Dat maakte er een geheel nieuw pretpark van rond zijn bekende televisiefiguren.

Gedurende al die jaren gingen de bezoekersaantallen telkens in stijgende lijn, tot het recordaantal van 1,27 miljoen vorig jaar. Een voorlopig record, want Plopsaland De Panne verwacht voor 2015 nog meer bezoekers. Er wordt dan ook voortdurend geïnvesteerd in het park. Nadat de voorbije jaren onder andere het Plopsa Theater, Wickieland en Mayaland erbij kwamen, opent eind maart het nieuwe waterpark Plopsaqua de deuren. Er staat ook een hotel gepland; de bedoeling is dat in de loop van het jaar met de bouw ervan wordt gestart.

Langer open, meer jobs

Plopsaland profileert zich dus steeds meer, zoals buitenlandse voorbeelden, als een park voor ‘alle weersomstandigheden’, en is ook steeds meer open. Nu al zijn de deuren van Mayaland Indoor open in de winter op woensdag en tijdens de weekends, en in de krokusvakantie. “Dit heeft uiteraard ook gevolgen voor de tewerkstelling,” zegt Maarten Brutin, verantwoordelijke rekrutering. "Voor elk van onze divisies – operations, food & beverages en merchandising – zijn we bijvoorbeeld op zoek gegaan naar assistent-managers."

Momenteel zijn er honderd mensen in vaste dienst, onder wie zestig uitsluitend voor Plopsaland De Panne. De anderen werken ook voor de Plopsa Group, die naast Plopsaland De Panne nog vier pretparken uitbaat in België, Nederland en Duitsland.

“Daarnaast zijn er uiteraard de vele seizoensmedewerkers en jobstudenten,” zegt Maarten Brutin. “Voor het seizoen, dat traditioneel loopt vanaf de paasvakantie tot en met de kerstvakantie, zoeken we opnieuw minstens 250 mensen. En door de uitbreiding van het park stijgt het aantal mensen dat we nodig hebben.”

Rekruteringsinspanningen

Vorige lente moest Plopsaland nog een oproep doen in de media om voldoende kandidaat-seizoensmedewerkers te vinden, met veel succes overigens. De personeelsdienst is nu al druk bezig met allerlei initiatieven. "Zo zullen we met de VDAB werkzoekenden in de ruime omgeving informeren en aanspreken. Voor dit soort werk is lokale rekrutering het meeste aangewezen, al merken we toch ook interesse van mensen die veel verder van het park wonen. Dat het park zich vlakbij het station van De Panne bevindt, is voor hen een groot pluspunt."

Plopsaland dansende fonteinen
Op 26 en 27 januari organiseert Plopsaland De Panne jobdagen voor kandidaat-seizoensmedewerkers, waarop de parkactiviteiten en de verschillende functies worden voorgesteld en kandidaten rechtstreeks kunnen solliciteren. “We zoeken mensen in al onze divisies: operations, horeca, merchandising & promo en nu ook voor het waterpark,” zegt Maarten Brutin. “In december hielden we al een kijkdag, opnieuw in samenwerking met de VDAB, en werden heel wat mensen uitgenodigd om te solliciteren.”

De 250 seizoensmedewerkers vormen de ‘basisploeg’; in de schoolvakanties worden nog eens 1.500 tijdelijke werknemers – voornamelijk jobstudenten – ingezet. “Dat geeft ons veel flexibiliteit, want eigen aan een pretpark zijn de sterk wisselende bezoekersaantallen.”

Opleidingen al bezig

Bij de seizoensmedewerkers zijn er heel wat mensen die jaar na jaar terugkeren. “Velen ervan maken zelfs het hele seizoen vol, van eind maart tot en met de kerstvakantie. Velen vinden dat een goede formule,” zegt Maarten Brutin. “Ook gepensioneerden kunnen bij ons terecht, weliswaar volgens het maximale bedrag dat ze mogen bijverdienen.”

Het valt nog af te wachten of Plopsaland opnieuw een mediacampagne zal moeten voeren om voldoende kandidaten te vinden. In elk geval staat de personeelsdienst paraat om extra rekruteringsinspanningen te leveren, mochten die nodig zijn. "We draaien op volle toeren; eind februari starten de opleidingen al, in eerste instantie voor de horecamedewerkers." zegt Maarten Brutin. "Dat gebeurt opnieuw in nauwe samenwerking met de VDAB, die voor ons een zeer belangrijke rekruterings- en opleidingspartner is. En eind maart al, twee weken voor de officiële opening van Plopsaland, is er de officiële opening van Plopsaqua. Het opleidingstraject voor de vaste en tijdelijke medewerkers die daar zullen werken, is ook al volop bezig."

 

(jd) – Foto’s: Plopsaland 

Wie interesse heeft om aan de slag te gaan als seizoensmedewerker of jobstudent kan surfen naar www.plopsa.be/jobs. Meer info: team@plopsa.be of 058/42.02.02. 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.