PipeTech Academy: opleiding pijpfitter voor werkzoekenden en werknemers

Het Expertcentrum voor pijpfitters, flensmonteurs en rigger-monteurs industriële installaties, PipeTech Academy in Sint-Niklaas, levert gespecialiseerde arbeidskrachten aan (vooral) de Gentse, Waaslandse en Antwerpse havenzones, waar de meeste maintenance projecten en bedrijfsuitbreidingen te vinden zijn.

18 maart 2015

Delen

PipeTech leidt werknemers en werkzoekenden op tot pijpfitter.

PipeTech is een samenwerking tussen VDAB en industriepartners. "Pijpfitter is een knelpuntberoep, dus vonden we elkaar zes jaar geleden", licht VDAB-teamleider Kris Van Dorsselaer toe. "Bilfinger ROB, TMS industrial services, Cofely Fabricom, de federatie Agoria, Spie Belgium en vzw Montage. De VDAB zorgt voor de opleidingslocatie, de partners sturen de inhoudelijke werking aan."

De PipeTech Academy laat werkzoekenden en werknemers kennismaken met de vakken pijpfitter, flensmonteur en monteur industriële installaties. "We leiden mensen op met gevoel voor techniek, ongeacht hun opleidingsniveau", zegt Van Dorsselaer. "De werkzoekende volgt een vast traject van zes maanden, voor werknemers varieert het. We stellen voor bedrijven een opleidingsprogramma op maat samen."

Opleiding en beroep richten zich duidelijk naar de specifieke behoeften binnen de sector Contracting & Maintenance. Door de samenwerking tussen overheid en bedrijven kunnen werknemers, werkzoekenden, werkgevers, leerkrachten en leerlingen binnen PipeTech Academy terecht voor informatie, ondersteuning en competentieontwikkeling. "De vraag vanuit de industrie naar technisch gekwalificeerde mensen wordt maar moeizaam ingevuld. Maar voor wie de opleiding volgde, zien loon- en carrièremogelijkheden er goed uit: je zet altijd een stap vooruit, ook door later door te groeien tot bijvoorbeeld teamleader. Ook flensmonteur is een gecertificeerde opleiding die een IS-010 erkend attest oplevert. Vorig jaar vond 75 à 80 procent van onze werkzoekenden een job."

Maintenance Jobbeurs

Pijpfitter is een gevarieerder en creatiever beroep dan lasser: constructies opmeten, plannen opmaken volgens ISO, driehoeksmeetkunde, materiaal- en snijlijsten opstellen, de pijpenconstructie volledig zelf maken. Om het te promoten werd de PipeTech Alliance opgericht, ter ondersteuning van de scholen en RTC's. “Op dit ogenblik zijn er 22 organisaties/scholen lid”, vertelt Van Dorsselaer.

"We bieden gezamenlijk informatie aan, promoten het beroep en uniformiseren de opleiding pijpfitten in scholen. Cursussen en praktijkstanden zijn gratis voor leden. Daarnaast voorzien we opleiding en ondersteuning voor leerlingen en leerkrachten in de derde graad (vijfde & zesde jaar) en het zevende specialisatiejaar pijpfitten-lassen-monteren. De leerlingen lassen in de derde graad kunnen hierdoor bijvoorbeeld kennismaken met het beroep pijpfitter en zelf bepalen of ze er de competenties en belangstelling voor hebben. De Alliance levert een mooie uitstroom op en zorgt voor een vlottere doorstroom naar de industrie. Zowel leerkrachten als leerlingen kunnen in de leer en hun nodige attest behalen. Op 1 en 2 april kan je ons een bezoekje brengen op de Maintenance Jobbeurs in Antwerp Expo."

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.