Pijpfitters en stellingbouwers worden meest gezocht

Als er een plaats is waar het gonst van technisch vernuft en engineering, is het wel de haven van Antwerpen. Als toonaangevende dienstverlener voor de industrie speelt Bilfinger daarin een belangrijke rol. Het bedrijf, gevestigd in de Waaslandhaven in Zwijndrecht, is een smeltkroes van uiteenlopende technische beroepen.

22 september 2015

Delen

pijpfitter
“We investeren veel in initiatieven om zelf mensen op te leiden.” (Jens de Wael, hr-manager)

Bilfinger maakt deel uit van het Duitse beursgenoteerde engineering- en serviceconcern Bilfinger SE. De twee grootste bedrijven die vanuit Zwijndrecht opereren, zijn Bilfinger ROB en Bilfinger Industrial Services. Ze zijn samen goed voor zowat 1.100 medewerkers die veelal buitenshuis aan het werk zijn. Hiermee is Bilfinger een van de grootste werkgevers in de Waaslandhaven.

Technisch vernuft

Terwijl Bilfinger ROB gespecialiseerd is in de fabricatie en montage van pijpleidingen en de realisatie van ovenprojecten voor de petrochemische industrie en de energiesector, spitst Bilfinger Industrial Services zich voornamelijk toe op isolatie en stellingbouw in diezelfde sector.

Dat vertaalt zich in een mix aan technische functies waaronder lasser, pijpmonteur, pijpfitter, isolatiemonteur en stellingbouwer. Beroepen die niet altijd even bekend zijn bij het grote publiek, maar die veel handigheid en technische kennis vereisen.

Achter de muren van Bilfinger schuilt heel wat technisch vernuft. Dat maakt de zoektocht naar geschikte krachten er niet gemakkelijker op. Het bedrijf heeft momenteel nog tientallen vacatures openstaan. Vooral pijpfitters en stellingbouwers zijn erg gegeerd.

“Voor de divisie Industrial Services hebben we momenteel een dertigtal vacatures voor stellingbouwer”, zegt hr-manager Jens de Wael. “Het gaat hier niet zomaar om de klassieke steiger aan de voorgevel. De constructies zijn veel complexer en een pak hoger tot zestig à zeventig meter. Daarom richten we ons op ervaren krachten en kandidaten voor de functie van voorman”, verduidelijkt hij.

Knelpuntberoep

Voor de divisie ROB heeft Bilfinger eveneens een 35-tal vacatures. “Het blijft een hele zoektocht naar monteurs én vooral pijpfitters, want dat is nog altijd een knelpuntberoep. Daarom investeren we ook veel in een aantal initiatieven om zelf mensen op te leiden. Daarvoor werken we samen met PipeTech Academy van VDAB. Zowel jong afgestudeerden als werkzoekenden komen op die manier mee aan boord. Zo gebeurt het bijvoorbeeld ook dat we geen vacatures hebben voor lasser als er iemand op dat moment voor solliciteert, maar dat we er toch potentieel in zien om via opleiding om te vormen tot monteur of pijpfitter. In dezelfde zin hebben we ook een samenwerking met VOKA voor het PriMA-project en met de vzw Montage.”

“Voorts hebben we een goede samenwerking met verschillende scholen in Groot Antwerpen. We bieden jaarlijks een dertigtal stageplaatsen aan, participeren in jury’s voor de beoordeling van eindwerken om op die manier onze expertise te delen en zijn nu ook ingestapt in het proefproject voor duaal leren”, zegt de hr-manager.

Young Potentials

Jaarlijks tracht Bilfinger ook enkele jonge ingenieurs aan boord te halen. “Om een antwoord te kunnen bieden op de complexer wordende markt, in ons voortdurend streven naar innovatie”, zegt de Wael.

“Daarvoor hebben we enkele jaren geleden het Young Potential Project opgestart. Gedurende een jaar wordt de kandidaat ondergedompeld in een opleidingstraject waarbij hij/zij heel nauwgezet wordt begeleid. Het is een heel moeilijke zoektocht, want pakweg slechts een op de vijf sollicitanten wordt geselecteerd voor het traject. Maar we leggen de lat bewust zéér hoog. Naast een gedegen vaktechnische kennis wordt ook de juiste attitude verwacht. Kandidaten moeten gebeten zijn door hun vakgebied.”

“Daarom stellen we bij élke sollicitatie wat ze kunnen verwachten, maar vooral ook wat ze niet kunnen verwachten. Het werk bij Bilfinger is van die aard dat je hoofdzakelijk op verplaatsing werkt. De ene dag kan dat in Antwerpen zijn, de dag nadien in Terneuzen en een week later weer elders. Wie hier aan de slag wil, moet dat beseffen. Net als de werktijden kunnen verschillen. In onze sector kennen we traditioneel piek- en dalmomenten. Op rustige momenten kan het alleen om dagwerk gaan, maar op piekmomenten kan het gebeuren dat we zelfs overschakelen op een volcontinu systeem”, verduidelijkt de hr-manager.

“Er liggen heel wat kansen voor het grijpen en wie die benut, heeft veel mogelijkheden. Wij zoeken daarom mensen die van een uitdaging houden.”

Demo’s HavenDag

Kennismaken met de wereld van Bilfinger en de waaier aan beroepen kan tijdens de Vlaamse Havendag van morgen, zondag. Het bedrijf zet de deuren open en zorgt voor een aantal demonstraties waaronder lassen en pijpfitten door instructeurs van de PipeTech Academy. Verder zijn de werkplaats, stellingbouwconstructies, een kraansimulator en een showroom met isolatiestukken te bezichtigen.

(wv)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.