Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 508

Volgende
Volgend artikel:

4 redenen waarom je maar beter niet overgekwalificeerd bent

Passie kwijt in je job? 3 scenario’s

Geloof jij in de stelling “Werk is werk, iemand die zijn werk écht graag doet bestaat niet”? Dan moet je zeker verder lezen, want passie in je job kan je (terug)vinden.
#

Loopbaancoach Annelies Quaegebeur kan erover meespreken: een coachee die heel stellig verkondigt: “Werk is werk, iemand die zijn werk écht graag doet bestaat niet”.

“Met een glimlach op mijn gezicht antwoordde ik flegmatiek ‘tiens, dan besta ik niet’ ”, vertelt Annelies Quaegebeur. “Haar ongeloof toen ze vroeg “écht, doe jij je job écht graag” deed bij mij toch wel een belletje rinkelen dat passie vinden in je job niet voor iedereen zo evident is.”

Wat betekent het om je passie als beroep te hebben of van je passie je beroep te maken? Voor iedereen zal dit verschillend zijn. De ene wil werken met dieren, de andere wil cijfermatig bezig zijn en nog iemand anders vindt het geweldig om te opereren, andermans huishouden te doen of in de tuin te werken.

“Om te weten waar je passie juist ligt, is er toch wel wat introspectie en zelfonderzoek nodig. Het kan weken, maanden, jaren duren en kan soms hard werken zijn”, weet loopbaancoach Annelies Quaegebeur.

Droomjob

Passie kwijt in je job? 3 scenario’s 

Scenario 1. Je hebt een passie die niet overeenstemt met wat op je business kaartje staat

Wie je bent

Je weet precies wat je passioneert. En toch, op basis van je functie en business kaartje kan niemand vermoeden wat je echt interesseert. Er houdt iets je tegen om voor die droomjob te gaan: mogelijks heb je nog niet de juiste vaardigheden, ervaringen of is er iets anders dat speelt. Sta je op het punt om een grote carrièresprong of –verandering te maken? Of misschien is je passie op het eerste zicht financieel niet haalbaar. De slogan "volg je passie" kan dan wel een geweldig discussie topic zijn, het is op zich nog steeds geen carrièreplan. Volgens sommigen is het zelfs slecht advies...

Goed nieuws

Je bent bij die gelukkigen die weten wat ze (professioneel) willen en dat is al heel wat. Zelfs als je nu nog niet in staat bent om op dat vlak grote stappen vooruit te zetten, kan je je focus in ieder geval al in de juiste richting leggen. Tussen nu en het bereiken van je droom zijn er immers genoeg manieren om met je passie bezig te zijn buiten je werk of beetje bij beetje hele kleine stapje vooruit te zetten.

Actie ondernemen

  • Durf praten over datgene wat je echt wilt.
    Het durven benoemen naar de buitenwereld levert je soms al enorm veel op.
     
  • Vrijwilligerswerk?
    Kijk eens na of in de job van je dromen ook vrijwilligerswerk bestaat en geef je daarvoor op. Het staat ook goed op je CV en kan in de toekomst tot een job leiden.
     
  • Zoek een andere manier om na je werkuren met je passie aan de slag te gaan.
    Erover lezen, je aansluiten bij een vereniging, evenementen bijwonen, ...
     
  • Ambassadeur
    Zelfs als je niet onmiddellijk in staat bent om je droomjob uit te oefenen kan je er nog altijd een prima ambassadeur voor worden of de ‘go-to persoon’ worden voor je vrienden en kennissen die hen de nodige informatie bezorgt en inspireert.

Scenario 2. Je bent je passie kwijt

Wie je bent

Je had passie, en toch, ergens onderweg ben je ze stilaan krijtgeraakt. Mogelijks ben je een burn-out of bore-out nabij. Of misschien waait er een nieuwe wind en werd je onverwacht voor een andere job gevraagd. Wat vroeger een onuitputtelijke bron van inspiratie en energie was, blijkt ineens niet meer voldoende om je interesse te behouden.

Goed nieuws

Je hebt al eens bewezen dat je een persoon met passie bent. Er mag dan wel wat van die magie verloren gegaan zijn, dat wil uiteraard niet zeggen dat je die niet kan terugvinden. Het kan helpen om je perspectief eens terug te verruimen en op niet alledaagse manieren je antwoord te zoeken.

Actie ondernemen

  • Nieuwe frisse blik
    Bekijk de job die je doet en de organisatie waar je werkt eens met een nieuwe, frisse blik. Denk terug aan het moment dat je in de job of organisatie startte: wat trok je toen zo aan, wat gaf je toen energie, wat vond je super? Soms zitten we gewoon vast in de dagelijkse sleur en kan het helpen om eens mee te stappen in een nieuw project en/of te werken met een ander team.
     
  • Informatief gesprek
    Als je een vermoeden van nieuwe belangstelling of passie hebt, probeer dan een manier te vinden om dat eens te testen. Een informatief gesprek met iemand die die job doet of vrijwilligerswerk in een nieuwe organisatie kan je al wat duidelijkheid geven. Zoek uit of je deze nieuwe interesse voor langere tijd kan behouden.
     
  • Bereid je voor op verandering.
    Als je denkt dat het tijd is voor een nieuwe job, sector, ... doe dan het nodige vooronderzoek over hoe je best deze switch maakt.

Scenario 3. Je bent een rebel zonder doel

Wie je bent

Je bent letterlijk en figuurlijk een sociale vlinder. Je bent nooit het type persoon geweest dat zich verbindt aan één iets of iemand, en je bent betrokken bij tal van activiteiten, organisaties en hebt misschien zelfs verschillende functies op het werk. Op zich kan dat super zijn, en toch, als je het gevoel hebt dat je iets mist omdat je geen doel of ‘levensmissie’ hebt, kan je aan de slag gaan om het aantal velden waarop je tegelijkertijd speelt te beperken.

Goed nieuws

Velen voelen zich aangetrokken tot bijvoorbeeld een bepaald bedrijf, omdat dit zich inzet voor een bijzonder (sociaal) doel, anderen zullen kiezen voor de kansen op leiderschapsontwikkeling, nog anderen voor de goede arbeidsvoorwaarden, of gewoon omdat het een geweldige job in een geweldige organisatie is. Er zijn dus zoveel verschillende redenen om gelukkig te kunnen zijn in een bepaalde job of bepaald bedrijf dat een volledige toewijding aan een sociale missie of doel niet altijd een noodzaak is.

Actie ondernemen

  • Erken dat passie iets is dat kan groeien.
    Net als in relaties kan vriendschap en passie ook groeien in je carrière. Passie kan ook het resultaat zijn van gerichte ontwikkeling van vaardigheden en een verhoogde deskundigheid, in plaats van de oorzaak ervan te zijn.
     
  • Je passie identificeren kan je leren.
    Door het lezen van bepaalde boeken of je te laten begeleiden door een (loopbaan)coach kan je op zoek gaan naar die zaken die je graag doet, die je energie opleveren, waarvoor je niet kan wachten om eraan te beginnen of het moeilijk is om ermee te stoppen...
     
  • Wat maakt je gelukkig buiten je job?
    Het kan ook heel erg belangrijk zijn om eens na te gaan welke zaken je gelukkig maken buiten je job. Misschien loop je rond met het idee dat een job je ‘gevoel x’ zou moeten geven, maar als je er dan verder over nadenkt ben je eigenlijk echt wel tevreden met je job zoals die is, omdat je je grootste voldoening haalt uit zaken die buiten je werk liggen.

(mr) 

Met dank aan loopbaancoach Annelies Quaegebeur voor de tips. Annelies Quaegebeur is oprichtster en bezielster van A-Lissome, een organisatie die gemotiveerde professionals begeleidt die op een of andere manier worstelen met hun (loop)baan. Heb jij ook loopbaan gerelateerde vragen? Meer informatie kan je vinden op haar website en volgen kan via Facebook.
Wil je graag zelf aan de slag? Download dan het gratis e-book ‘Geef Vleugels Aan Je (Loop)Baan - (Terug) Werken met Goesting en Energie’ (vol met handige oefeningen en inzichten).

24 januari 2018
Anderen bekeken ook