Overname zorgt voor meer carrièrekansen bij Taminco

Taminco, werkgever van het jaar 2013 in de Gentse regio, is een opmerkelijke deelnemer aan de jobbeurs Kanaalzone Gent-Terneuzen. Taminco staat wereldwijd aan de spits in alkylamines en afgeleide producten. De recente overname door het Amerikaanse Eastman geeft het bedrijf een extra boost.

5 maart 2015

Delen

Taminco
"Momenteel werken we aan een 'academy' om medewerkers de kans te geven om knowhow, vaardigheden en attitudes te verwerven.” (Hendrik De Brabandere, recruitment specialist Taminco)

De Gentse Havenzone telt heel wat chemische bedrijven. Een van de bekendere namen – dankzij de verkiezing tot meest aantrekkelijke werkgever in 2013 – is het van oorsprong Belgische bedrijf Taminco. Specialiteit van dit belangrijke productiebedrijf: alkylamines. “Dat zijn bouwstenen voor eindtoepassingen als cosmetica, detergenten, dierenvoeding en producten voor afvalwaterzuivering”, licht recruitment specialist Hendrik De Brabandere toe.

“Alkylamines zijn zogenaamde intermediaire producten voor toegepaste chemie en voor een aantal afgewerkte producten voor de agro-industrie, zoals gewasbeschermingsproducten met een schimmelwerende werking. Die worden door Taminco geproduceerd en verpakt en komen via verdelers meteen bij de eindgebruiker terecht. Wereldwijd zijn we in deze niche de grootste, hoewel er grote spelers zijn zoals BASF met een belangrijke amine-business. Taminco kijkt bewust uit naar markten waar het een leidende positie kan verwerven.”

Onderneming van het jaar

Begin december 2014 werd Taminco overgenomen door het Amerikaanse Eastman Chemical Company. Die stap naar een multinational opende natuurlijk heel wat mogelijkheden op het vlak van onderzoek & ontwikkeling en carrières.

“Dat is zo”, zegt Hendrik De Brabandere. “Professioneel hebben we nu meer te bieden. Daarvoor was vooral onze sterke groei dé incentive. Die groei willen we blijven realiseren, maar er is een nieuwe dimensie bij gekomen. Eastman heeft wereldwijd meer dan 40 productielocaties. Dat levert heel aantrekkelijke kansen op.”

De acquisitie door Eastman is een recent verhaal, maar of daar nu al effecten van merkbaar zijn, bijvoorbeeld op het vlak van spontane sollicitaties? “Nog niet, het is dan ook nog maar drie maanden geleden. Taminco was al een sterk werkgeversmerk. In 2010 werden we via Ernst & Young verkozen tot Onderneming van het Jaar. Dat gaf ons meteen een boost op het vlak van onze naambekendheid én het verhoogde het vertrouwen van klanten en arbeidsmarkt. In 2013 volgde er een tweede mooie opsteker, toen we door Randstad verkozen werden tot meest aantrekkelijke werkgever van de Gentse regio. De overname door Eastman maakt het verhaal nog sterker. In onze communicatie zal de naam Eastman ook meer en meer de boventoon voeren.”

Ingenieursdag

Maar wat maakt Taminco tot een aantrekkelijke werkgever? Hendrik De Brabandere: “Groei is altijd het kernwoord geweest. In 2003 zijn we gestart met een omzet van 200 miljoen euro. Tien jaar later was dat al een miljard euro. Maar we hebben ons nooit vergaloppeerd: het aanbod van interne opleidingen en vorming heeft altijd gelijke tred gehouden met de cijfers. Momenteel werken we aan een 'academy' om medewerkers op de lange termijn de kans te geven om knowhow, vaardigheden en attitudes te verwerven. Ook over onderwerpen die ze niet meteen nodig hebben, maar die wel belangrijk zijn voor hun loopbaan."

De hr-baseline van Taminco luidt 'Taminco verdubbelt je talent’. "Dat willen we bereiken door onze medewerkers te laten groeien als collega’s, businesspartners, professionals en als leidinggevende", legt Hendrik De Brabandere uit.

Jobbeurs Kanaalzone Gent-Terneuzen

Op de jobbeurs Kanaalzone Gent-Terneuzen zoekt Taminco vooral technische profielen, zoals procesoperatoren. “We zoeken mensen die onze productieprocessen kunnen monitoren en begeleiden”, aldus Hendrik De Brabandere. "Ook voor het onderhoud van ons materieel hebben we technici nodig en startende ingenieurs zijn altijd welkom."

De profielen die Taminco zoekt, zijn gegeerd, ook door andere werkgevers. Daarom organiseert het bedrijf jaarlijks een ingenieursdag, dit jaar op 25 maart.

(wv) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.