Overgekwalificeerd? Zo krijg je toch de job

Je ziet een vacature voor een interessante job, maar je diploma is te hoog voor de gevraagde functie of je hebt “te veel” ervaring. Hoe kan je ervoor zorgen dat je niet aan de kant wordt geschoven omdat je overgekwalificeerd bent?
#

Kies zorgvuldig je woorden

Als je solliciteert voor een niet-kaderfunctie zorg dan dat je de typische managementtaal vermijdt. Focus op de specifieke vaardigheden die je bezit om de job goed te doen.

Carrièrecoach Katrin Van de Water: “Maak heel concreet hoe jij voor die job een meerwaarde kan betekenen. Benoem je concrete relevante vaardigheden, de dingen die je goed kan én graag doet.”

Vereenvoudig en schrap

Hou je cv kort en eenvoudig. Laat zaken weg die niet van belang zijn voor de job waarvoor je solliciteert en die je diploma’s en kennis nog meer in de verf zetten.

Hou ervaring en studies die niet relevant zijn voor deze job zeer kort. Als het onderwerp van je thesis niet belangrijk is voor de job waarvoor je solliciteert, laat het dan weg. Heb je er een award voor gekregen of ben je in de pers geweest met een verwezenlijking, idem. Schrap die ‘grote onderscheiding’ die je voor je master hebt gehaald.

In veel functietitels staat ‘senior’ of ‘manager’, ook al gaat het om een gewone job, zonder dat je mensen onder jou hebt. Blaas je functietitel zeker niet nog meer op, maak hem eerder eenvoudiger. Of vermeld enkel de naam van het bedrijf, de periode dat je er gewerkt hebt en wat je gedaan hebt.

Zorg wel dat je niet te veel vereenvoudigt en schrapt, en op die manier geen ‘gaten’ in je cv krijgt, want dat roept nog meer vragen op.

Zorg dat je verhaal klopt

“Zorg ervoor dat het verhaal dat je vertelt klopt en geloofwaardig is”, vertelt loopbaanbegeleider Annemie Peeters . “Wat is je motivatie, wat geeft je zin om er te gaan werken, wat trekt je aan en hoe zie je dit terugkomen in de job of het bedrijf? Kies dus bewust. Als je keuze in overeenstemming is met je drijfveren en motieven, straal je dit uit. En dan speelt een te hoog diploma of te veel ervaring minder in je nadeel.”

Spreek je netwerk aan

“Maak een duidelijk profiel op LinkedIn, het uitgelezen instrument om je te profileren en uit te zoeken welke mensen uit je netwerk je kan aanspreken in je zoektocht naar werk. Spreek mensen niet enkel offline aan en vertel hen welke soort jobs je zoekt. Ga naar netwerkevents om nieuwe contacten op te doen. Zo vermijd je mogelijke struikelblokken en vooroordelen. Als je via via bent aangeraden, zal ‘overgekwalificeerd’ zijn al minder een struikelblok zijn”, zegt Annemie Peeters.

Gebruik woorden uit de jobadvertentie

Dit werkt voor iedereen die een job zoekt. Als je woorden uit de vacature laat terugkomen in je cv en motivatiebrief, dan trek je gegarandeerd de aandacht.

“Zet in de verf ‘what’s in it for them’ om met jou in zee te gaan. Zij hebben een ‘probleem’ (een werkkracht te weinig, niet de juiste expertise om een project tot een goed einde te brengen …), en dat kost hen geld. Toon aan dat jij de ‘oplossing’ bent voor dat probleem”, aldus carrièrecoach Katrin Van de Water.

Bereid je voor op vragen over je “te hoge” studies of “te veel” ervaring

Enkele mogelijke moeilijke vragen in een sollicitatiegesprek:

  • Waarom ben je geïnteresseerd in deze job onder je niveau?
  • Hoelang denk je dat je hier zal blijven werken?
  • Ga je niet vertrekken als je een beter aanbod krijgt?
  • Je weet toch dat je minder zal verdienen? Waarom ben je tevreden met een lager salaris?

“Maak een lijst van mogelijke argumenten die werkgevers kunnen hebben tegen ‘overgekwalificeerden’. Zorg ervoor dat je deze kan weerleggen. Misschien wil je per se van sector veranderen of ben je op zoek naar een job met een beter evenwicht tussen werk en gezin”, vertelt Annemie Peeters.

Oefen je antwoorden op voorhand

“Wees goed voorbereid, want ook bij moeilijke vragen moet je sterk uit de hoek komen. Schrijf een aantal argumenten op die een potentiële werkgever kunnen overtuigen dat hij geen gevaar loopt door je aan te werven, en oefen deze tegenargumentatie mondeling in”, zegt loopbaanbegeleider Annemie Peeters.

“Het gaat erom enthousiasme uit te stralen en heel concreet te maken waarom het voor het bedrijf op de lange termijn een goede keuze is om je aan te werven. Kortom: overtuig de rekruteerder dat hij of zij wel gek zou zijn als ze je niet zouden aannemen.”

Hou je aan je rol

“Besef dat je mogelijk een bedreiging kan vormen voor je manager als je overgekwalificeerd bent. Hou je dus ‘gedeisd’ en aan je rol. Leg de link met je waarden: vertel dat de functie overeenstemt met de zaken die je goed kan en graag doet (benoem ze concreet) en dat de waarden van het bedrijf overeenkomen met jouw waarden (deze ook benoemen). Als dit het geval is, leg uit dat er ook andere zaken belangrijk zijn voor jou waarom je solliciteert voor de job: bijvoorbeeld de afstand woon-werkverkeer is korter, je wil deeltijds gaan werken …”, besluit carrièrecoach Katrin Van de Water.

(mr) 

Katrin Van de Water is carrièrecoach bij Passion for Work. Ze helpen hoogopgeleide 30- en 40-ers die worstelen met hun loopbaan. Hoe personal branding kan helpen, lees je in het gratis eBook dat je ontvangt als je je naam en mailadres invult op www.passionforwork.be. 

Annemie Peeters is loopbaanbegeleider en jobcoach. Ze helpt hoger opgeleiden met loopbaanvragen om hun uniek talent en passie te ontdekken, zodat ze dit kunnen inzetten in hun huidige job of in een nieuwe uitdaging, en zo thuiskomen in hun droomjob. 

20 maart 2014
Anderen bekeken ook