Zijn oudere werknemers echt te duur?

Dirk Buyens

De loonkost remt heel wat bedrijven af om oudere werknemers langer in dienst te houden.

"Vooral in witteboordomgevingen is de toegevoegde waarde van een werknemer op latere leeftijd vaak niet in verhouding met de kost die hij veroorzaakt", zegt Vlerick-professor Dirk Buyens die opmerkt dat die redenering minder van toepassing is op arbeiders.

Een nuance die ook volgens Gunter Bombaerts van het expertisecentrum Leeftijd & Werk vaak over het hoofd wordt gezien. "Het kostenargument dat bedrijven graag gebruiken, geldt inderdaad niet voor arbeiders. Toch vinden ook zij moeilijk werk op latere leeftijd. Bovendien vertrekt die redenering altijd vanuit de werkgever. Je kan net zo goed argumenteren dat ouderen relatief goedkoop zijn omdat ze bijvoorbeeld minder vaak ziek zijn dan jonge werknemers. Zijn ze toch ziek, is dat vaak voor een langere periode waardoor ze, meer dan jongeren, op de ziektekas terugvallen en de werkgever minder kosten. En er zijn natuurlijk ook nog heel wat maatregelen die 50-plussers aanwerven fiscaal interessant maken."

Uit de markt geprijsd

Volgens Bombaerts moeten, wat het loon betreft, zowel werkgever als werknemer water bij de wijn doen. "Vijftigers die een hoog loon verwachten doen dat deels uit emotionele overwegingen. Hun looneis is vaak niet meer dan een roep om waardering. Werkgevers moeten het idee laten varen dat oudere werknemers per definitie duur zijn. Voor heel wat groepen op de arbeidsmarkt is dat helemaal niet zo." Buyens ziet een minder leeftijdsgebonden verloning als een mogelijke oplossing. "Want laten we eerlijk zijn: vandaag prijst een aantal mensen zich uit de markt."

Meer info over Pensioen

10/09/2012