Opnieuw meer jobs bij Vlaamse kmo's

Vlaamse kmo’s tellen weer meer medewerkers. Dat blijkt uit de driemaandelijkse kmo-jobindex van hr-dienstverlener SD Worx. Tijdens het eerste kwartaal van 2015 steeg de structurele tewerkstelling in Vlaanderen met 0,7%. Op jaarbasis ziet SD Worx een stijging van 2%.

3 juni 2015

Delen

"De voorbije twaalf maanden zijn kmo's het verlies van de voorbije jaren aan het goedmaken.” (Johan Van Duyse, strategisch adviseur kmo's SD Worx)

Een van de meest opvallende trends is de stijging van het aantal 50-plussers. Ze zijn met 3,56% meer in vergelijking met het vorige kwartaal, terwijl het aantal jongeren in dienst licht daalde (-0,86%). Even opvallend is ook de stijging van het aantal deeltijdsen (+1,54%).

Net zoals de vorige kwartalen doen vooral de Vlaamse provincies het heel goed op jaarbasis. De Brusselse en Waalse kmo’s hebben het moeilijker. Daar daalt de tewerkstelling met respectievelijk 0,3% en 0,2% ten opzichte van het laatste kwartaal vorig jaar.

11,6 procent meer werknemers

Nationaal klokt de kmo-jobindex van SD Worx na het eerste kwartaal van 2015 af op 111,6 punten. Dat is een stijging van 0,3% ten opzichte van het laatste kwartaal van 2014. De kmo-jobindex van SD Worx startte op 100 in december 2005. Dit betekent dat er sindsdien 11,6% meer mensen werken bij bedrijven met maximaal honderd werknemers.

Grafiek: Structurele tewerkstelling Kwartaal 1 2015 Vlaamse provincies
"Het hoogste cijfer noteerden we in november 2011 (112,2). Het huidige komt overeen met dat van drie jaar geleden en van eind 2012. In de zomer van 2013 zaten we met 110,5 op het dieptepunt van de voorbije jaren. We kunnen dan ook concluderen dat de tewerkstelling binnen de kmo’s de laatste vier jaar stagneert, maar dat we de laatste twaalf maanden het verlies van de vorige jaren aan het goedmaken zijn", zegt Johan Van Duyse, strategisch adviseur kmo’s bij SD Worx.

Limburg groeit sterkst

Als we de provincies met elkaar vergelijken, zien we dat Limburg de sterkste groeier is van het voorbije kwartaal met 1,4%, op de voet gevolg door Vlaams-Brabant (1,2%). Antwerpen is derde, met 0,8%, gevolgd door West-Vlaanderen (0,4%). Oost-Vlaanderen sluit de rij af met 0,3%.

Kijken we naar de voorbije twaalf maanden, dan staan Limburg en Vlaams-Brabant ook daar bovenaan met een stijging van 2,5% in deze periode. Oost-Vlaanderen volgt met 2,4%, West-Vlaanderen met 1,8% en Antwerpen sluit de rij met 1,4%.

Kleine kmo's doen het goed

Van april 2014 tot en met maart 2015 zien we dat vooral de kleine kmo’s (met minder dan twintig werknemers) zorgden voor meer tewerkstelling. Dit segment steeg met meer dan 2,2% en compenseert zo het status quo bij de grotere kmo’s. In het tussensegment, met kmo’s tussen 20 en 49 medewerkers, steeg het aantal medewerkers met 0,6%.

(wv) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.