Operaties steeds vaker uitgevoerd door robot

Niet enkel in fabrieken is automatisatie een steeds groeiende tendens, ook in ziekenhuizen worden complexe ingrepen en operaties steeds vaker door robots uitgevoerd, echter niet ten koste van de chirurgen zelf, wél om hen bij te staan en in staat te stellen om eenvoudiger en preciezer te werken.

12 april 2013

Delen

Robot chirurg

De kans dat je deze dagen geopereerd wordt door een robot is aanzienlijk. Toch is er nog steeds een chirurg nodig om de noodzakelijke handelingen uit te voeren. ‘Het gebruik van medische robotica laat toe om complexe operaties op een meer eenvoudige en precieze manier uit te voeren, met vaak minder ingrijpende gevolgen achteraf voor de patiënt’, schrijft Jill Carroll in de Houston Chronicle.

Voor- en nadelen

‘Kleine mechanisme armen worden via minuscule incisies bij de patiënt ingebracht, waarna de chirurg deze kan controleren via speciale controlesystemen die de hand-, pols- en vingerbewegingen van de chirurg in robotische microbewegingen omzetten’, verduidelijkt dokter Nina Dereska, chirurg in het Memorial Hermann Sugar Land (Texas), het chirurgisch ‘Da Vinci’-systeem.

Medische robotica maakt operaties minder gevaarlijk en ingrijpend voor patiënten, maar ook minder moeilijk en vermoeiend voor chirurgen. Nadeel echter is het gebrek aan haptische feedback: de chirurg kan zijn vingers niet gebruiken om bepaalde zaken rechtstreeks aan te voelen. Toch weegt dit, aldus onderzoekers, niet op tegen de vele voordelen van het gebruik van robots in de operatiezaal.

(kv) – Bron: Express.be 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.