Opendeurdag technische beroepen: 8.000 vierkante meter toekomst in techniek

Op 6 juli opent het VDAB-opleidingscentrum in Wondelgem (Gent) uitzonderlijk zijn deuren voor werkzoekenden met belangstelling voor technische beroepen. ‘Wondelgem’ investeert voortdurend in nieuwe technologie. Dat maakt het tot een ideale opleidingsomgeving voor wie zich wil bij- of omscholen naar een technisch beroep.

15 juni 2016

Delen

“Af en toe heb ik nieuwe mensen nodig, maar lasser is op zich al een knelpuntberoep.” (Roeland Zwaenepoel, zaakvoerder van Vantametaal)

Partnerschappen met bedrijven en sectoren zorgen dat je tijdens een technische opleiding bij de VDAB met de nieuwste apparatuur aan de slag kan. Tijdens ons bezoek installeert een van de industriële partners van de VDAB in het CNC-atelier een geklimatiseerde meetkamer. Frezers en draaiers kunnen met dit soort hightechapparatuur de geringste afwijking op fijne mechanische onderdelen meten, net als in een echte industriële omgeving. Indrukwekkend: de roterende meetkop alleen al kost 20.000 euro.

“De VDAB investeert al jaren in technische opleidingen met een focus op S.T.E.M.-beroepen. S.T.E.M. staat voor Science, Technology, Engineering en Mathematics. Technische profielen zijn gegeerd op de arbeidsmarkt en daar spelen we sterk op in. De VDAB organiseert wat de arbeidsmarkt vraagt”, zegt opleidingsmanager Rik De Muynck.

Verschillende doelgroepen

In alle sectoren ziet de VDAB sinds een jaar het aantal vacatures spectaculair stijgen. “Daarbij zijn dé knelpuntberoepen technisch leidinggevenden, technici proces en productie, technici elektromechanica, tekenaars en vooral onderhoudsmechaniciens en elektriciens. Voor sommige van deze profielen zijn er bijna twee keer zoveel vacatures als mensen in de werfreserve, dus je kunt letterlijk meteen aan de slag.” Het zijn knelpuntvacatures, maar omscholen is een optie waarvoor steeds meer kandidaten kiezen. “Wij hebben verschillende doelgroepen”, zegt Rik De Muynck.

“Werknemers, werkzoekenden en werkgevers. Met onderwijsinstellingen organiseert de VDAB diplomagerichte opleidingen. Cursisten leren het beroep én behalen hun diploma. Dat maakt hen sterker op de arbeidsmarkt. Een voorbeeld van een diplomagerichte opleiding is de opleiding ‘onderhoudsmecanicien’ in samenwerking met het tweedekansonderwijs. Iedereen die zich wil bij- of omscholen kan na een competentiescreening terecht in een VDAB-opleiding. We hebben bijvoorbeeld een vrouwelijke master in de lichamelijke opvoeding die zich omschoolt tot schrijnwerker. Het is maatwerk. Vroeger boden we vooral standaardopleidingen aan.” Op 6 juli mag iedereen zelf backstage gaan kijken in Wondelgem.

“Je technisch omscholen loont”

Vantametaal is een industriële kmo uit Wetteren die metaalconstructies levert aan grote industriebedrijven. Daar zijn vooral plaatbewerkers-lassers voor nodig. “Af en toe heb ik nieuwe mensen nodig, maar lasser is op zich al een knelpuntberoep”, zegt zaakvoerder Roeland Zwaenepoel. “Wij verwachten bovendien dat ze een metaalconstructie kunnen samenstellen. Daar heb je een bepaald inzicht voor nodig, wat de job complexer maakt. Een deel is seriewerk waar ik gemakkelijk mensen voor vind. Maar er is ook een deel maatwerk waarvoor je de echte stielmannen nodig hebt. Die vind ik eerlijk gezegd niet zo gauw via uitzendkantoren, hoewel zij vaak het eerst reageren op mijn advertenties. Af en toe krijg ik wel een cv toegestuurd, maar meestal voldoet het profiel niet volledig.”

Zwaenepoel vindt vooral nieuwe medewerkers via de individuele beroepsopleiding (IBO). Dankzij die VDAB-service kan een kandidaat tot zes maanden de job leren op de werkvloer. “Tijdens die periode zijn wij de ‘onderwijsinstelling’”, zegt de zaakvoerder van Vantametaal. “Via IBO hebben we vier lassers aangeworven. Ze hadden geen technische achtergrond voor ze zich omschoolden tot plaatbewerker-lasser. Er zit een vluchteling bij, een houtbewerker, een dakwerker … Onze VDAB-instructeur is ijzersterk in het matchen van kandidaat-werknemer en job, in ons geval de lassers. Jammer dat technische beroepen nog altijd zo ondergewaardeerd zijn. Met de juiste mensen willen we graag extra activiteiten ontwikkelen. Wie belangstelling heeft, mag langskomen.”

(wdh) - Meer info: www.vdab.be, www.ervaringwerkt.be (werkplekleren), www.facebook.com/pages/VDAB-Opleiding-Centrum-Wondelgem en www.arvastat.be (cijfers knelpuntberoepen)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.