Onvoldoende licht maakt je dommer

Werk je elke dag op kantoor? Merk je dat niet alles even goed lukt? Dan kun je voortaan de schuld op de verlichting steken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een gebrek aan licht je dommer maakt.

15 maart 2018

Delen

werken in het donker

Zit je ’s avonds vaak in de zetel met de lichten gedimd? Dat is erg gezellig, maar voor je hersenen is het allesbehalve aangenaam. Onderzoekers aan de Michigan State University ontdekten dat je brein verandert als je te veel tijd doorbrengt in een slecht verlichte ruimte.

De onderzoekers lieten voor hun onderzoek twee groepen ratten door een labyrint lopen. De ene groep verbleef eerst vier weken lang in een heldere ruimte, de anderen in een kamer met dimlichten.

Het resultaat? De ratten die minder licht kregen, hadden veel meer moeite om hun weg door het labyrint te vinden. De activiteit in de hippocampus, een belangrijk deel van de hersenen, lag maar liefst 30 procent lager dan bij de ratten die wel veel licht kregen. Met andere woorden: de ratten met het slechte licht waren dommer.

Kortstondig effect

De hippocampus is erg belangrijk bij het aanleren van nieuwe dingen en het onthouden van bepaalde zaken. Als je naar een film of serie kijkt, is het niet erg dat je niet veel licht krijgt. Je bent je aan het ontspannen en hoeft dus geen nieuwe dingen te leren of te onthouden.

Maar op je werk speelt de hippocampus wel degelijk een belangrijke rol. Je leert er immers voortdurend nieuwe dingen bij. Zonder je geheugen zou je als een gek allerlei taken door elkaar uitvoeren en heel wat vergaderingen vergeten. Maar dat wil niet zeggen dat je op zoek moet gaan naar een nieuwe job als het licht op je kantoor niet sterk genoeg is. Het effect is namelijk slechts tijdelijk, dus de lampen vervangen helpt je al een heel eind vooruit. Na een paar weken herstellen je hersenen en kun je er weer volop invliegen.

Belang van verlichting

Uit dit onderzoek blijkt nog maar eens hoe belangrijk het is om je dagelijkse portie licht op te vangen. Daarom enkele tips:

  • Ga op maximaal één meter afstand van een raam zitten. Zo geniet je van veel daglicht.
  • Probeer je met je gezicht naar het raam toe te draaien als je verder dan een meter van het raam zit.
  • Is kunstlicht nodig? Verspreid het licht dan via diverse lichtpunten.
  • Vermijd felle spots.

(dt/em) - Bron: Intermediair 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.