Evenwicht werk-privé
Vorige

1 van 733

Volgende
Volgend artikel:

6 signalen dat je teveel werkt

Ons brein zit in crisis

“Haast alle kennis en kunde waarvoor we ons brein gebruiken, hebben we uitbesteed aan apparaten.” (Elke Geraerts, psychologe en consultant)
Nog nooit was er zo veel aandacht voor well-being op de werkvloer. Van bewegen en sporten tot gezonde voeding. Maar ook ons hoofd verdient de nodige aandacht. Want ons brein zit in crisis. Focus is het nieuwe streefdoel. “Laat je niet afleiden door konijnen als je op olifanten jaagt.”

“Hoe komt het dat ik het telefoonnummer van mijn eerste lief nog perfect uit het hoofd ken, maar dat van mijn echtgenoot maar niet kan onthouden?”, stelt psychologe en consultant Elke Geraerts. Dat komt omdat we midden in een breincrisis zitten. “Haast alle kennis en kunde waarvoor we ons brein gebruiken, hebben we uitbesteed aan apparaten.”

Verslaafd

Een telefoonnummer onthouden, is niet langer nodig. Onze smartphone doet dat wel voor ons. En waarom nog een nieuwe taal leren als we mekaar binnenkort probleemloos kunnen verstaan dankzij een app? In de Verenigde Staten is Alexa erg populair, een slimme huisgenoot en virtuele assistent, die je onder meer helpt om je boodschappen samen te stellen. “Maar al die outsourcing aan apparaten heeft één groot nadeel: ons brein, wat eigenlijk een spier is, raakt danig verslapt”, merkt Elke Geraerts van Better Minds at Work op. Zo’n verslapt brein werkt volgens haar zelfs depressies, burn-out en stress in de hand. “Binnenkort zullen we gemakkelijk honderd jaar kunnen worden. Maar we zullen het moeten doen met een verwaarloosd brein.”

Dat brein is niet alleen verslapt, maar ook verslaafd: aan connectiviteit. “Uit onderzoek van Microsoft blijkt dat we niet langer dan acht seconden onze aandacht ergens op kunnen richten. Willen we vermijden dat focussen (en dus werken) nog verder verslapt, dan moeten we volgens Elke Geraerts nu ingrijpen. “Mensen willen ook best in hun brein gestimuleerd worden”, stelt ze. “Je kunt je brein onder meer voeden door bewust te kiezen voor focus en multitasken te vervangen door singletasken.”

Olifanten

Laat je tijdens de jacht op olifanten dus niet afleiden door konijnen, benadrukt Geraerts. Oftewel: wil je grote belangrijke projecten en prioriteiten op je to-dolijst afwerken, dan mag je je niet voortdurend laten afleiden door de kleine taakjes zoals e-mails en telefoontjes (konijnen) die te pas en te onpas je pad kruisen. “Meestal start je je werkdag echter pal in het konijnenhok bij uitstek: je mailbox”, stelt ze.

Voorts kun je je dag slimmer indelen in prioriteiten en kleinere taken. “Dan voel je je eindelijk weer gelukkig op het werk”, stelt ze. “Want dat is wetenschappelijk bewezen: gefocust aan de slag zijn en het gevoel hebben dat je bergen verzet, maakt je intens blij. Veel blijer dan dat snelle rondje Facebook waarmee we onszelf zo vaak proberen te belonen.”

(wv) 

4 april 2018

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook