Liefde en seks
Vorige

1 van 92

Volgende
Volgend artikel:

Een relatie op het werk: de do’s en don’ts

Ongewenst seksueel gedrag op de werkvloer: de cijfers

ongewenst seksueel gedrag op de werkvloer
Een jaar na #MeToo is ongewenst seksueel gedrag op het werk nog altijd brandend actueel. 1 op de 12 werknemers (8,3%) kreeg hier in de laatste 6 maanden minstens af en toe mee te maken op de werkvloer. 1 op de 100 vrouwen én mannen krijgt er op het werk zelfs wekelijks mee af te rekenen.

Dat blijkt uit cijfers van IDEWE, de grootste externe dienst voor preventie en bescherming op het werk. Meer dan 45.000 werknemers werden tussen 2016 en 2018 bevraagd over hun psychosociaal welzijn en ongewenste gedragingen op het werk.

De 3 meest voorkomende ongewenste seksuele gedragingen op de werkvloer

1. Naar iemand lonken of iemand uitkleden met de ogen 6,8%
2. Seksuele benadering door middel van gebaren, uitspraken, e-mail, sms, ... 3,2%
3. Seksueel getinte aanrakingen 2,1%

Vrouwen (9,5%) kregen vaker te maken met ongewenste intimiteiten dan hun mannelijke collega’s (6,1%). Ook de leeftijd en de sector blijken bepalend. Zo ervaarden jongere werknemers (jonger dan 45 jaar – 9,5%) iets vaker ongewenst seksueel gedrag in vergelijking met hun oudere collega’s (ouder dan 45 jaar – 6,9%).

In welke sectoren komt ongewenst seksueel gedrag het vaakst voor?

1. Gezondheidszorg 10,6%
2. Bouw 10,3%
3. Retail 10,2%
4. Dienstensector 6,6%
5. Onderwijs 4,6%

“Het grensoverschrijdend gedrag gebeurde vrijwel even vaak binnen de organisatie – door collega’s of leidinggevenden – als door externen (bezoekers, klanten, leveranciers of patiënten)”, vertelt Lode Godderis, directeur van de dienst ‘Kennis, Informatie & Research’ van IDEWE. “Dit verschilde sterk per sector. Zo kregen werknemers in de gezondheidszorg meer te maken met grensoverschrijdend gedrag door externen.”

5 tips tégen ongewenst seksueel gedrag

Kom je zelf met ongewenst seksueel gedrag op de werkvloer in aanraking, dan kunnen de volgende tips helpen:

  1. Geef je grens zo snel mogelijk aan. Als het nog niet te ver gekomen is, kan je nog proberen om dit gedrag met een kwinkslag een halt toe te roepen: "Zullen we het hierbij houden?" of: "Zullen we het leuk houden?". 
  2. Geef aan hoe je je hierbij voelt en benoem duidelijk het gedrag dat je (niet) wenst: “Ik voel me hier niet goed bij en wil graag dat je stopt met zulke opmerkingen.” 
  3. Bespreek dit rustig, respectvol en correct: hoe duidelijker de boodschap, hoe meer kans dat het gedrag stopt. 
  4. Spreek andere hulpbronnen aan in je omgeving. 
  5. Durf een vertrouwenspersoon aanspreken. Deze is gebonden aan het beroepsgeheim en kan de andere betrokken persoon discreet aanspreken over het ongewenst gedrag.

Ook als omstaander kan je een verschil maken. Durf te zeggen dat je bepaald gedrag niet OK vindt van een collega.

(es/kv) - Bron: IDEWE 

Ongewenst seksueel gedrag op de werkvloer
De gevolgen van grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer zijn niet te onderschatten. “Slachtoffers hebben een veel lager psychosociaal welzijn. Dit uit zich onder meer in een lagere arbeidstevredenheid en blijfintentie, een hogere afwezigheid, meer stress en meer risico op een burn-out”, aldus Lode Godderis. 12 oktober 2018
Anderen bekeken ook