Onbetaald ouderschapsverlof van 3 naar 4 maanden

Het recht op onbetaald ouderschapsverlof wordt uitgebreid van 3 naar 4 maanden. Bij deze minder gekende vorm van ouderschapsverlof krijg je geen uitkering, maar je kan het wel soepeler opnemen dan het klassieke betaalde ouderschapsverlof en het is zeer interessant voor wie niet voltijds werkt.

1 april 2015

Delen

Betaald versus onbetaald ouderschapsverlof

Bij de geboorte of adoptie van een kind hebben ouders recht op ouderschapsverlof.

Er zijn twee soorten ouderschapsverlof: betaald en onbetaald. Bij het zogenaamde onbetaalde ouderschapsverlof krijgen ouders geen RVA-uitkering. Deze vorm van ouderschapsverlof is minder gekend, maar werd begin 2015 wel opgetrokken van 3 naar 4 maanden. Het recht op betaald ouderschapsverlof werd reeds in 2012 uitgebreid tot vier maanden . Beide regelingen kunnen overigens niet gecumuleerd worden.

Uitbreiding onbetaald ouderschapsverlof naar 4 maanden

De sociale partners hebben begin 2015 enkele aanpassingen doorgevoerd aan het recht op onbetaald ouderschapsverlof. Het aantal maanden wordt opgetrokken van 3 naar 4 maanden.

Optrekking leeftijd tot 8 jaar

Onbetaald ouderschapsverlof kon tot op heden opgenomen worden tot het kind 4 jaar werd. Bij adoptie of een handicap (ten minste 66% vermindering van lichamelijke of geestelijke ongeschiktheid) kon dit tot het kind 8 jaar was.

De leeftijd van het kind om dit ouderschapsverlof op te nemen wordt nu in alle gevallen opgetrokken van 4 naar 8 jaar. Bij betaald ouderschapsverlof is dit nog gunstiger: dit is mogelijk tot het moment waarop het kind twaalf jaar wordt.

Recht op een tijdelijke aangepaste arbeidsregeling

Na afloop van de periode van onbetaald ouderschapsverlof heeft een werknemer voortaan ook recht om een aangepast werkrooster of arbeidsregeling aan te vragen. Deze periode bedraagt maximaal zes maanden.

Wat zijn de verschillen tussen betaald en onbetaald ouderschapsverlof?

In de praktijk wordt onbetaald ouderschapsverlof slechts beperkt opgenomen, aangezien er geen uitkeringen aan vast hangen en het betaald ouderschapsverlof dus financieel gunstiger is. Als werknemers toch voor onbetaald ouderschapsverlof kiezen, is dit omwille van de soepelere opnamemodaliteiten.

We zetten de verschilpunten tussen beide systemen nog even op een rij:

  • De werknemer die onbetaald ouderschapsverlof neemt, heeft geen enkel recht op RVA-uitkeringen en geniet ook geen gelijkstelling inzake pensioen.
  • In tegenstelling tot het betaald ouderschapsverlof is er bij onbetaald ouderschapsverlof wat betreft de vermindering van prestaties geen beperking tot bepaalde breuken van een voltijds regime (bijvoorbeeld: 1/2e, 1/4e, 1/5e). Zo kan de werknemer bij onbetaald ouderschapsverlof kiezen gedurende 8 maanden halftijds te presteren of 16 maanden zijn prestaties te verminderen met 1/4e.

De werknemer moet bovendien niet voltijds tewerkgesteld zijn om zijn prestaties te kunnen verminderen. Zo kan een medewerker die 80% werkt zijn prestaties verminderen tot een halftijdse betrekking.

Let wel: enkel de vier aaneensluitende maanden voltijds ouderschapsverlof zijn een recht. De uitoefening in gedeelten of met vermindering van prestaties moet overeengekomen worden met de werkgever.

Meer weten over betaald ouderschapsverlof?

Lees hier wie er recht op heeft, wanneer je het kan opnemen, hoe lang en hoeveel je uitkering bedraagt.

(mr) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.