Omgaan met kritiek: 5 tips!

Niet iedereen gaat evengoed om met kritiek. Kritiek wordt al te vaak persoonlijk opgenomen, terwijl het vaak gewoon bedoeld is om de zaken beter te laten werken. Of het nu terecht of onterecht is, hoe ga je precies om met kritiek aan jouw adres?

11 juli 2012

Delen

Kritiek

Enkele tips om niet compleet onredelijk te worden na opmerkingen van je collega of baas ...

1. Blijf kalm

Het heeft geen zin om je kwaad te maken na kritiek van een collega. Vooral op je werk is het aan te raden om steeds rustig te blijven. Focus je op de inhoud van de kritiek en ga desnoods een luchtje scheppen als je je echt aangevallen voelt.

2. Luister

Probeer niet halsstarrig vast te houden aan je eigen gelijk, maar luister naar de opmerkingen die je krijgt. Je maakt ongetwijfeld geen goede indruk als je simpelweg weigert te luisteren naar (negatieve) feedback.

3. Is de kritiek terecht?

Vraag je af of de kritiek rechtvaardig is. Je moet aanvaarden dat bepaalde opmerkingen nu eenmaal niet onterecht zijn. Aanvaard het probleem en sta ervoor open om eraan te werken.

4. Stel vragen

Stel voldoende vragen om te achterhalen vanwaar de kritiek precies komt en wat je er precies aan kunt veranderen. Zo kom je ook geïnteresseerd over en hebben anderen geen schrik om je in de toekomst aan te spreken over zaken die minder goed gaan.

5. Ga niet in de aanval

Iedereen wil zich vanzelfsprekend graag verdedigen wanneer men opmerkingen naar het hoofd geslingerd krijgt. Probeer echter niet al te hard in de aanval te gaan, maar geef je collega of baas de mogelijkheid om zijn of haar gedacht te zeggen.

(nm) – Bron: Express.be 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.