'Nu is het moment om te ondernemen'

Als het crisis is, neemt het aantal ondernemers steevast toe. Wie elders geen job vindt, of ontslagen wordt, ziet een eigen zaak vaak als laatste redding. Volgens Unizo-topman Karel Van Eetvelt zijn dat meer dan wanhoopspogingen. "Mensen durven meer als het moeilijk gaat."

17 december 2008

Delen

Lopen ondernemers nu, nog meer dan vroeger, uw deur plat?

"Ik ontvang ook niet meer signalen dan anders. Wat ik wel merk, is dat wat we nu meemaken voor heel wat ondernemers een nieuwe situatie is, met veel aarzelingen om verder te investeren tot gevolg. Het consumentenvertrouwen neemt af. Mensen besteden minder. Het is duidelijk dat de meeste ondernemers moeilijke maanden verwachten."

Zijn die allemaal gewapend tegen zo'n mindere periode?

"Als ondernemer moet je tegen een stootje kunnen. Het is belangrijk om voor een buffer te zorgen. In een economie heb je altijd goede en minder goede periodes. In de tussentijd moet je vooruitziend zijn, de tering naar de nering zetten en vooral blijven investeren, als je de capaciteit hebt tenminste. De sterkere bedrijven gaan dat de komende maanden zeker doen en zo een stuk van de markt bezetten."

De kleine ondernemer is er dus aan voor zijn moeite?

"Het is niet omdat je klein bent dat je geen marge hebt. Ik ken heel veel kleine ondernemers die wel tegen een stoot kunnen en verstandig omspringen met de huidige situatie. Wie de buikriem aantrekt, alles stil legt en wacht tot de storm overgaat, gaat verliezen. Blijven uitkijken, blijven ondernemen en hier en daar een risico nemen; dat is de boodschap die ik wil geven."

Vreest u niet dat de crisis heel wat nieuwe leden afschrikt?

"Integendeel. Als het moeilijk gaat, neemt het ondernemerschap altijd een hoge vlucht. Werknemers die hun job verliezen en niet vlug iets nieuws vinden, zullen sneller een eigen zaak starten. Zo komen mensen die het wel in zich hebben, maar anders nooit de stap zouden zetten toch in het ondernemerscircuit terecht."

Iedereen ondernemer dus. Met een record aantal faillissementen tot gevolg?

"Het hoge aantal faillissementen is ook een gevolg van de economische terugval. Ik heb die cijfers trouwens altijd genuanceerd. Het is niet abnormaal dat er in het jaar nadat er een record aantal starters is opgetekend, er een record aantal faillissementen is. Dat hoeft geen slechte zaak te zijn. Het betekent dat mensen proberen, misschien mislukken, maar nog eens proberen. En lukt het niet, dan lukt het niet. Maar ze hebben het tenminste geprobeerd."

De gemiddelde Belg blaakt niet van ondernemingszin. Is dit scenario dan wel realistisch?

"We tellen niet meer of minder ondernemers dan andere landen. Wat wel klopt, is dat het aantal starters vrij laag ligt. Dat is, zeker voor de toekomst, een bedreiging. Maar ik hoop dat we op een keerpunt zitten en dat iedereen beseft dat ondernemerschap cruciaal is om welvaart te creëren. Wie die inspanning nu levert, heeft een streepje voor als het weer beter gaat. Wie begint op een economisch hoogtepunt, heeft niet van de groei kunnen profiteren en start dus eigenlijk te laat. Het moment is nu."

bullets Lang studeren verstikt ondernemerschap

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.