Nood aan nieuwe instroom chemiesector is groot

De chemiesector heeft te kampen met een gebrek aan geschoold personeel. Hoe groot de personeelsnood precies is, berekende de Leuvense professor Luc Sels vorig jaar.

20 juni 2013

Delen

Chemie (Ineos)
"De chemiesector zit op een hoger krapteniveau dan de rest van de industrie." (Luc Sels, professor K.U.Leuven)

Professor Luc Sels concludeerde dat de sector jaarlijks 2.000 nieuwe medewerkers moet aanwerven om haar personeelsbestand op peil te houden. Dat zijn twee keer meer aanwervingen dan vijf jaar geleden.

Knelpuntjobs

“In de periode 2010-2015 zullen de bedrijven in de sector bij een stabiele tewerkstelling om en bij de 10.000 nieuwe talenten moeten aantrekken. Dit is een verdubbeling van de aanzuiveringsbehoefte ten opzichte van de periode 2005-2010. Op jaarbasis spreken we over 2.000 arbeidsplaatsen op een totale tewerkstelling van 60.500”, aldus professor Luc Sels.

Vooral de uitstroom van 55-plussers is verantwoordelijk voor de grote nood aan nieuwe werknemers. Dat die niet eenvoudig te vinden zijn, blijkt uit het stijgend aantal openstaande vacatures in de chemiesector. Bovendien kan 27 procent van alle openstaande jobs in de sector beschouwd worden als een knelpuntjob.

“Die functies geraken niet ingevuld binnen de 90 dagen. Bij specifieke profielen zoals procesoperatoren geldt dit voor 50 procent van de openstaande jobs. De sector zit hiermee op een hoger krapteniveau dan de rest van de industrie. In industriële sectoren met een groeipotentieel zoals de chemie en life sciences verdient de matching tussen vraag en aanbod bijzondere aandacht”, zegt professor Luc Sels.

Betere ‘branding’

De nieuwe opleiding die dit najaar start, in de vorm van het proefproject Avogadro, lijkt alvast een stap in de goede richting. essenscia onderneemt echter al langer acties voor een grotere instroom van nieuwe medewerkers in de sector.

Begin 2012 ondertekende de federatie een onderwijsconvenant met Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet, de vakbonden en de vier onderwijskoepels. Dit convenant wil de samenwerking tussen onderwijs en de chemiesector versterken en concrete, meetbare engagementen aangaan.

“We werken zo onder meer aan een betere ‘branding’ van de sector bij jongeren en leerkrachten. Er worden ook structureel bedrijfsstages voor leerkrachten en leerlingen aangeboden en werknemers uit de sector bezoeken regelmatig scholen om uit te leggen wat werken in de chemie precies betekent”, zegt Frans Dieryck, gedelegeerd bestuurder van essenscia vlaanderen.

Sector in cijfers

De sector van de chemie, kunststoffen en life sciences in Vlaanderen vertegenwoordigt (cijfers 2012):

  • 60.500 directe jobs
  • meer dan 100.000 indirecte jobs
  • 43 miljard euro omzet
  • 19,4 miljard euro handelsoverschot
  • 1,62 miljard euro uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling

(wv) – Foto: Ineos

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.