NMBS zoekt 360 nieuwe treinbestuurders: van Escape Room naar Escape Train

Van de 1.400 nieuwe medewerkers die de NMBS in 2019 zoekt, is de treinbestuurder diegene die bovenaan de lijst staat. 360 zijn er nodig. Kandidaat-treinbestuurders konden terecht in de Escape Train. “Een krappe arbeidsmarkt vergt een innovatief selectieproces.”

16 april 2019

Delen

Escape Train
Kandidaat-treinbestuurders konden vorig weekend terecht in de Escape Train.

Vorige zaterdag gingen meer dan 50 kandidaten in het station van Antwerpen-Centraal de uitdaging aan om een escape game te spelen aan boord van een trein. Om de aandacht van nieuw talent te trekken, zette NMBS namelijk een Escape Train op de rails. Die stond er nagenoeg de hele dag op spoor zes. “Het was de eerste keer dat we zo’n spel inschakelden”, aldus Barbara Kielbaey, woordvoerder bij HR Rail, de HR-dienstverlener van de Belgische spoorwegen.

In team losten geïnteresseerden tegen de tijd raadsels en puzzels op die gebaseerd zijn op de leefwereld van een treinbestuurder. Dat ging dan van de seinen en de techniek van een trein tot het aflezen van een uurrooster. Konden ze de code kraken, dan konden ze uit de Escape Train ‘ontsnappen’ en een bezoek brengen aan de stuurpost van de trein, het kloppende hart van hun (toekomstige) job.

Geen selectieproef

Is zo’n Escape Train deel van de test? “Het was geen selectieproef. Wel een kennismaking, al wilden we die kennismaking eens op een andere manier doen”, antwoordt Barbara Kielbaey. Verder konden de kandidaten vragen stellen aan treinbestuurders die al in dienst zijn en kregen ze de kans om een rit te maken op een treinsimulator.

Geïnteresseerden konden ter plaatse online solliciteren en kregen meteen een datum voor een gesprek. De kandidaat-treinbestuurders moeten in het bezit zijn van een diploma secundair onderwijs. De opleiding tot treinbestuurder wordt overigens aangeboden door de NMBS, is bezoldigd en neemt 200 werkdagen in beslag.

360 bestuurders

In 2019 hoopt de NMBS 1.400 nieuwe medewerkers aan te trekken. Door de natuurlijke uitstroom is de nood ontstaan om zoveel nieuwe collega’s aan te werven. De treinbestuurder staat alvast bovenaan in de lijst van de door meest gezochte profielen. “Wij zoeken 360 treinbestuurders, maar ook 300 treinbegeleiders, 140 techniekers en ook heel wat ingenieurs”, aldus Kielbaey.

NMBS Escape Train

“Met dit in het achterhoofd willen wij het qua rekrutering over een andere boeg gooien. Onze Escape Train is daar een goed voorbeeld van. Wij willen in dit kader constant nieuwe dingen bedenken”, klinkt het. “Een innovatief selectieproces is nodig in een krappe arbeidsmarkt.”

(wv) 

Jobs voor treinbestuurder

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.